Η Google απαντά στις ερωτήσεις γύρω από το ban της Huawei

Και ζητά να μην κάνετε sideload εφαρμογών για την ασφάλειά σας
23 Φεβρουαρίου 2020 11:08
Η Google απαντά στις ερωτήσεις γύρω από το ban της Huawei

Η Google έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο άρθρο για να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή της με την Huawei. Αναφέρει λοιπόν πως εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, της απαγορεύεται από το να συνεργαστεί με την Huawei σε νεότερες συσκευές ή να παρέχει εφαρμογές της όπως Gmail, Maps, YouTube, Play Store και άλλες για αυτές τις συσκευές.

Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες Huawei συσκευές (π.χ. αυτές που κυκλοφορούν τώρα ή παλαιότερες που γίνονται όμως τώρα διαθέσιμες σε μερικά μέρη του κόσμου) και αν οι Google εφαρμογές και υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις συσκευές. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις. – Tristan Ostrowski, επικεφαλής νομικός σύμβουλος Android

Έτσι, συσκευές οι οποίες κυκλοφόρησαν μετά τις 16 Μαΐου 2019 - ανεξαρτήτως σε ποια χώρα έγιναν διαθέσιμες - δεν πέρασαν τους ελέγχους της Google και δεν έχουν το Play Protect προεγκατεστημένο. Ως εκ τούτου θεωρούνται μη-πιστοποιημένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google.

Το άρθρο αποφεύγει να πολιτικοποιηθεί και να αναφερθεί στις κατηγορίες περί κατασκοπείας που προσάπτει η αμερικανική κυβέρνηση στην Huawei.

Στόχος μας είναι η προστασία της ασφάλειας των Google χρηστών στις ήδη υπάρχουσες εκατομμύρια Huawei συσκευές που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Huawei ενώ ταυτόχρονα τηρούμε τους κυβερνητικούς κανονισμούς, για να παρέχουμε αναβαθμίσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις στις Google εφαρμογές και υπηρεσίες στις ήδη υπάρχουσες συσκευές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο αυτό μας επιτρέπεται.

Ωστόσο η Google προειδοποιεί τους χρήστες νεότερων Huawei προϊόντων να μην εγκαθιστούν τις Google εφαρμογές από άλλες πηγές, επειδή η εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί πως είναι οι πραγματικές ή χωρίς malware.

Οι sideloaded εφαρμογές Google δε θα λειτουργήσουν αξιόπιστα επειδή δεν επιτρέπουμε σε αυτές τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν σε μη-πιστοποιημένες συσκευές όπου η ασφάλειά τους μπορεί να έχει τεθεί σε κίνδυνο. Το sideloading Google εφαρμογών έχει επίσης υψηλό ρίσκο εγκατάστασης μιας εφαρμογής η οποία έχει πειραχτεί ή τροποποιηθεί με τρόπους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών.

Για να δείτε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη από την Google, ανοίξτε το Play Store, επιλέξτε τις ρυθμίσεις από το μενού και στο κάτω μέρος θα δείτε το Πιστοποίηση Play Protect.