Η Κίνα κυριολεκτικά ξεπλένει χρήμα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Απολυμαίνει χαρτονομίσματα πριν δοθούν στην κυκλοφορία
19 Φεβρουαρίου 2020 10:23
Η Κίνα κυριολεκτικά ξεπλένει χρήμα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Σε ένα ακραίο αλλά με κάποια λογική μέτρο προχώρησε η Κίνα σε μία προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Τα χρήματα αλλάζουν χέρια διαρκώς και θεωρούνται ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να ξεπλύνει το χρήμα της – κυριολεκτικά όμως.

Δόθηκε η διαταγή λοιπόν στις τράπεζες να απολυμαίνουν τα μετρητά πριν αυτά δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία. Συγκεκριμένα οι τράπεζες πρέπει να αποσύρουν πιθανώς μολυσμένα μετρητά από την κυκλοφορία, να τα απολυμαίνουν είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με θέρμανση, να τα αποθηκεύσουν για 14 μέρες και μόνο τότε να τα επιστρέψουν προς διάθεση στην αγορά. Μάλιστα χρήματα τα οποία προέρχονται από νοσοκομεία και ανοιχτές αγορές πρέπει να σφραγίζονται και να έχουν ειδική μεταχείριση.

Μάλιστα έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις μετρητών μεταξύ διαφορετικών επαρχιών της Κίνας, μειώνοντας τη μετακίνηση προσωπικού και του ρίσκου μετάδοσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Κίνας εκτύπωσε νέα χαρτονομίσματα αξίας 600 δισεκατομμυρίων γουάν (€79 δισεκατομμύρια), ενώ το κράτος επισπεύδει τις εργασίες για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών για να αποφεύγεται η ανθρώπινη επαφή στις οικονομικές συναλλαγές.

Ωστόσο ο ιολόγος Muhammad Munir του Lancaster University στην Αγγλία δε θεωρεί πως τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα.

Ενώ ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων αντικειμένων, η διάρκεια στην οποία επιβιώνει ο ιός στα χαρτονομίσματα δεν έχει διαπιστωθεί. Η πλειονότητα των καθημερινών αγορών γίνεται ήδη μέσω online shopping – το πραγματικό αποτέλεσμα του περιορισμού των μετρητών ή της απολύμανσής τους θα είναι μηδαμινό.

Η ανταλλαγή χρημάτων χέρι με χέρι είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό. Η λογική προσέγγιση για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού είναι να πλένουμε τα χέρια μας με απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλη. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, χερούλια και κοινές ηλεκτρονικές συσκευές. Διατηρώντας μία σωστή υγιεινή χεριών είναι ένας σωστός τρόπος να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.