Ε.Ε. προς Facebook: Δε θα μας πείτε εσείς τι να κάνουμε, το ανάποδο θα γίνει

Αυστηρή προειδοποίηση στις τεχνολογικές εταιρίες
18 Φεβρουαρίου 2020 11:13
Ε.Ε. προς Facebook: Δε θα μας πείτε εσείς τι να κάνουμε, το ανάποδο θα γίνει

Το Facebook προς “διευκόλυνση” των νομοθετών, έχει προωθήσει ένα white paper με την ονομασία Charting a Way Forward: Online Content Regulation. Με αυτό προτείνει ουσιαστικά κατευθυντήριες γραμμές για νέες νομοθεσίες σχετικά με την ίδια την πλατφόρμα αλλά και γενικότερα με νέες τεχνολογίες.

Ο Thierry Berton όμως, Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, δε μάσησε τα λόγια του μετά τη συνάντησή του με τον Mark Zuckerberg και είπε με αυστηρό τόνο πως δε θα αφήσει το Facebook να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς να ρυθμιστούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, καθώς θα πρέπει αυτές να προσαρμοστούν στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το ανάποδο.

Δεν πρόκειται εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτήν την εταιρία, πρέπει η εταιρία να προσαρμοστεί σε εμάς.

Ο Breton απέρριψε τις κατευθυντήριες γραμμές νομοθέτησης που προτείνει το Facebook ως ανεπαρκείς και τόνισε πως το Facebook δεν ανέφερε καθόλου την κυριαρχία του στην αγορά, ενώ δεν ξεκαθάρισε και τις ευθύνες του. Σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποφασίσει αν θα υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανονισμοί για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η επικεφαλής δικαιοσύνης της Ε.Ε., Vera Jourova, δήλωσε και αυτή μετά τη συνάντησή της με τον Zuckerberg:

Το Facebook δεν μπορεί να διώχνει από πάνω του όλη την ευθύνη. Το Facebook και ο κ. Zuckerberg πρέπει να απαντήσουν σε μία ερώτηση “ποιοι θέλουν να είναι ως εταιρία και τι αξίες θέλουν να προωθήσουν”.