Το Ιράν προσπάθησε να πλασάρει μία αποκριάτικη στολή των $20 ως διαστημική στολή αστροναυτών

Ζήτησε συγγνώμη ο υπουργός
16 Φεβρουαρίου 2020 10:49
Το Ιράν προσπάθησε να πλασάρει μία αποκριάτικη στολή των $20 ως διαστημική στολή αστροναυτών

Ο Υπουργός Πληροφοριών και Τεχνολογίας Επικοινωνιών του Ιράν, Mohammad-Javad Azari Jahromi, ανάρτησε μία φωτογραφία στο Twitter την προηγούμενη βδομάδα, στην οποία παρουσίαζε τη νέα διαστημική στολή του Ιράν με το hashtag #bright_future. Ωστόσο κάτι κίνησε το ενδιαφέρον των χρηστών οι οποίοι πρόσεξαν λίγο καλύτερα τη στολή και διαπίστωσαν τελικά πως πρόκειται για μία αποκριάτικη στολή των $20 που μπορεί να βρει κάποιος στο Amazon ή στο Walmart.

Αυτό που “πρόδωσε” την προέλευση της στολής ήταν οι δύο ραφές στο στήθος, μία στρογγυλή και μία ορθογώνια, οι οποίες ταιριάζουν ακριβώς με τα ψεύτικα σήματα της NASA στην αποκριάτικη στολή.

Ο Υπουργός ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA να αναφέρει πως δήλωσε ότι το τμήμα διαφήμισης του υπουργείου “έκανε αναμφισβήτητα λάθος στην επιλογή της εικόνας” και εξέφρασε τη συγγνώμη του “στο λαό και τους επιστήμονες του διαστήματος” του Ιράν.

Η διαστημική υπηρεσία του Ιράν ιδρύθηκε το 2004 και έως τώρα έχει στείλει δορυφόρους σε τροχιά, αλλά όχι αστροναύτες. Το post του υπουργού ήρθε και σε ατυχή στιγμή, αφού την προηγούμενη Κυριακή εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Zafar 1, ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να φτάσει σε τροχιά λόγω μικρής ταχύτητας. Επιπλέον, υπήρξαν δύο ακόμα αποτυχημένες εκτοξεύσεις την προηγούμενη χρονιά, καθώς και μία έκρηξη πυραύλου στην πλατφόρμα εκτόξευσης τον Αύγουστο η οποία φωτογραφήθηκε από το διάστημα. Τέλος, μία πυρκαγιά στο Imam Khomeini Space Center τον περασμένο Φεβρουάριο σκότωσε τρεις επιστήμονες.