Ινδία: Όσο κορνάρεις τόσο θα αργεί να ανάψει το πράσινο

Ένα απεγνωσμένο αλλά πανέξυπνο μέτρο για την ηχορύπανση
09 Φεβρουαρίου 2020 09:39
Ινδία: Όσο κορνάρεις τόσο θα αργεί να ανάψει το πράσινο

Αν οι Έλληνες φημίζονται για τη χρήση κόρνας στα φανάρια, οι Ινδοί μάλλον έχουν την πρωτιά, με την κίνηση στους δρόμους της χώρας να είναι διεθνώς διαβόητη. Θέλοντας να αντιμετωπίσει την ηχορύπανση και μη μπορώντας να βασιστεί φυσικά στην οδηγική παιδεία, το Μουμπάι αποφάσισε να δοκιμάσει ένα δραστικό μέτρο, αφού είναι η τέταρτη πόλη στον κόσμο με την περισσότερη κίνηση. Μάλιστα οι οδηγοί στο Μουμπάι, εκτιμάται πως χάνουν 8 μέρες και 17 ώρες κάθε χρόνο κολλημένοι στην κίνηση.

Τοποθετώντας ντεσιμπελόμετρα στα φανάρια, όποτε τα επίπεδα θορύβου ξεπεράσουν τα 85 ντεσιμπέλ, τα φανάρια θα επαναφέρουν την αντίστροφη μέτρηση και θα παραμείνουν κόκκινα.

Με hashtag #HonkResponsibly (κορνάρετε υπεύθυνα), η αστυνομία του Μουμπάι με μία δόση χιούμορ έδωσε το παραπάνω βίντεο στο λογαριασμό της στο Twitter, όπου παρατηρούμε και πινακίδες που αναφέρουν “κορνάρετε περισσότερο, περιμένετε περισσότερο”, ενώ το βίντεο κλείνει με τη φράση “κορνάρετε ελεύθερα αν δε σας πειράζει να περιμένετε”.

Να σημειώσουμε πως προς το παρόν τουλάχιστον, το σύστημα δε λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο αλλά για 15 λεπτά την ημέρα σε σημεία που η αστυνομία κρίνει “σημαντικά” και πρόκειται προφανώς για κεντρικές διασταυρώσεις σε ώρα αιχμής. Η αστυνομία ωστόσο σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο και σε άλλες 10 τοποθεσίες τον επόμενο μήνα, ενώ ελπίζει να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης φαναριών.

Tags: