Η Google καταγράφει σε 3D αρχαίους χώρους που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Ίσως στο μέλλον να έχουμε μόνο ψηφιακά αντίγραφα για να θυμόμαστε το παρελθόν
02 Φεβρουαρίου 2020 10:42
Η Google καταγράφει σε 3D αρχαίους χώρους που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την κοινή μας ιστορία ως είδος, καθώς διάσημα ιστορικά μνημεία από όλο τον κόσμο επηρεάζονται από αυτήν. Κτίρια διαβρώνονται πιο γρήγορα από ποτέ, πλημμύρες απειλούν να καταστρέψουν αρχαία μνημεία, τα οποία δεν αποτελούν απλά αντικείμενα αλλά την κουλτούρα και την ιστορία ολόκληρων πολιτισμών τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές άθικτα.

Η Google χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην 3D καταγραφή και αναπαράσταση αυτών των μνημείων, με την Heritage on the Edge συλλογή στο Arts & Culture πρόγραμμά της, η οποία θα περιλαμβάνει πάνω από 50 μνημεία τα οποία απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Χρησιμοποιώντας μία μίξη φωτογραμμετρίας, LIDAR και λήψεις drone, θα αναπαραστήσει 25 μοντέλα σε υψηλής λεπτομέρειας 3D, όπως τα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα, την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, το λιμάνι Kilwa Kisiwani στην Τανζανία, την πόλη των τζαμιών Bagerhat στο Μπαγκλαντές και την αρχαία πόλη Chan Chan στο Περού.

Τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα σε όλους. Και ενώ η προσπάθεια αυτή δε βοηθάει στη φυσική προστασία των μνημείων, αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Κι αν όλα αποτύχουν, θα έχουμε τουλάχιστον ένα ακριβές ψηφιακό αρχείο για το πώς έμοιαζαν τα αρχαία μνημεία πριν καταστραφούν.