Τηλεσκόπιο τράβηξε τις λεπτομερέστερες φωτογραφίες του Ήλιου που έχουμε δει ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα βοηθήσουν στην μελέτη και την πρόβλεψη της συμπεριφόρας του
30 Ιανουαρίου 2020 20:05
Τηλεσκόπιο τράβηξε τις λεπτομερέστερες φωτογραφίες του Ήλιου που έχουμε δει ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ήλιος μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανθρώπινη καθημερινότητα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να μελετήσουμε με τρομερή ακρίβεια την επιφάνειά του. Αυτό έρχεται να αλλάξει τώρα χάρη στις πρώτες παρατηρήσεις του ηλιακού τηλεσκοπίου Inouye στη Χαβάη. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που η ταραχώδης επιφάνεια του ήλιου αποκαλύπτεται με τέτοια πρωτοφανή ευκρίνεια.

Τα απίστευτα επίπεδα λεπτομέρειας στις εικόνες αποκαλύπτουν το εκπληκτικό επίπεδο δομής που κρύβεται κάτω από το εξωτερικό πλάσμα που κινείται διαρκώς. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές εντυπωσιακές εικόνες και ένα σχετικό βίντεο από το γνωστό μέσο του εξωτερικού Guardian.

O Thomas Rimmele, υπεύθυνος του τηλεσκοπίου Inouye, δήλωσε:

Αυτές είναι οι υψηλότερης ανάλυσης εικόνες της ηλιακής επιφάνειας που έχουν  ληφθεί ποτέ. Αυτό που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι έμοιαζε απλά με ένα φωτεινό σημείο - μια δομή - τώρα μαθαίνουμε πως χωρίζεται σε πολλές μικρότερες δομές.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι η επιφάνεια του ήλιου είναι γεμάτη με κοκκώδης δομές, με την καθεμία να έχει περίπου το μέγεθος της Γαλλίας. Οι ανερχόμενες στήλες πλάσματος, υπερθερμανόμενες σε σχεδόν 6.000 βαθμούς Κελσίου, εμφανίζονται σαν φωτεινά σημεία στο κέντρο κάθε κόκκου και είναι το επίκεντρο της βίαιης απελευθέρωσης θερμότητας από το εσωτερικό του ήλιου στην επιφάνειά του. Καθώς το πλάσμα ψύχεται, κατεβαίνει ξανά κάτω από την επιφάνεια του ήλιου μέσω στενών πιο σκουρόχρωμων ‘καναλιών’ μεταξύ των κόκκων.

Η εξαιρετική λεπτομέρεια των παρατηρήσεων θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την συμπεριφορά του ήλιου και φυσικά να προβλέψουμε πιο αποτελεσματικά τον κύκλο δραστηριοτήτων του.

Για την ιστορία, το τηλεσκόπιο ανήκει στο Αμερικανικό Εθνικό Ηλιακό Παρατηρητήριο και κοστίζει 344 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει έναν τεσσάρων μέτρων καθρέφτη -τον μεγαλύτερο που υπάρχει σε ηλιακό τηλεσκόπιο- και η τοποθεσία του είναι στην τριών χιλιομέτρων κορυφή του ηφαιστείου Haleakalā στο νησί Maui. Η 30 χιλιομέτρων ανάλυσή του είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το επόμενο καλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο.

Tags: