Νέο video codec για το YouTube

Πως επηρεάζει όλο το Internet
11 Απριλίου 2015 07:16
Νέο video codec για το YouTube

Το μέγεθος των δεδομένων που διακινούν καθημερινά οι ISPs είναι ασύλληπτο. Σε ώρες αιχμής, το Netflix και το YouTube είναι υπεύθυνα για τη μισή κίνηση στο Internet σε παγκόσμια κλίμακα. Αντί λοιπόν να μεγαλώνει διαρκώς η χωρητικότητα των μέσων που μεταφέρεται η πληροφορία, η Google σκέφτηκε να μικρύνει το μέγεθος των δεδομένων. Τα video codecs είναι έξυπνοι αλγόριθμοι που παίρνουν δεδομένα από RAW video και τα συμπιέζουν σε μια πιο διαχειρίσιμη, από πλευράς μεγέθους, μορφή και το δύσκολο της υπόθεσης είναι να διατηρήσεις σχετικά υψηλή ποιότητα video με τη μέγιστη δυνατή συμπίεση.

Το VP9 λοιπόν, είναι το νέο video codec της Google. Μειώνει το μέγεθος ενός video στο μισό, διατηρώντας την ίδια ποιότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ενώ πριν βλέπατε ένα video στο YouTube στα 480p λόγω της κακής σύνδεσης σας, τώρα θα μπορείτε άνετα να το δείτε σε 720p. Θεωρητικά, εφόσον η μισή κίνηση του Internet είναι video, το νέο codec θα μπορούσε να μειώσει την κίνηση Internet σε παγκόσμια κλίμακα κατά ένα τέταρτο.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως το VP9 είναι open-source, δηλαδή ελεύθερο και δωρεάν, γεγονός που το καθιστά ιδανικό υποψήφιο για να ενσωματωθεί σε web browsers και smartphones ή να χρησιμοποιηθεί από γίγαντες του video όπως το Netflix. Ποιος είπε πως τα μαθηματικά δεν είναι χρήσιμα;

Tags: