Τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε το ξέσπασμα του κορωνοϊού

Πριν ακόμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
27 Ιανουαρίου 2020 10:32
Τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε το ξέσπασμα του κορωνοϊού

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού που προήλθε από την πόλη Wuhan στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, παρά τις προσπάθειες της Κίνας να τον περιορίσει θέτοντας σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διάφοροι κρατικοί οργανισμοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο, ωστόσο αυτή που προέβλεψε πρώτη το ξέσπασμα του ιού φαίνεται πως είναι μία τεχνητή νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, μία καναδική εταιρία, η BlueDot, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος ανιχνεύει τις αναφορές ειδήσεων από όλο τον κόσμο, δίκτυα αναφοράς ασθενειών για ζώα και φυτά και επίσημες αναφορές για να δώσει στους πελάτες της έγκαιρες προειδοποιήσεις ώστε να αποφύγουν επικίνδυνες ζώνες.

Έτσι, η BlueDot κατάφερε να προειδοποιήσει τους πελάτες της να αποφύγουν την Wuhan πρώτη από όλους, στις 31 Δεκεμβρίου, μία ολόκληρη εβδομάδα πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ στις 9 Ιανουαρίου και του CDC των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, επειδή η BlueDot έχει πρόσβαση σε δεδομένα εισιτηρίων από όλες τις αεροπορικές εταιρίες του κόσμου, μπόρεσε να προβλέψει ορθώς πως ο ιός θα μεταδιδόταν από τη Wuhan σε Bangkok, Seoul, Taipei και Tokyo τις αμέσως επόμενες ημέρες.