Ερευνητές αναπαράγουν τη φωνή μίας μούμιας ηλικίας 3.000 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκαναν 3D print το λάρυγγά της
25 Ιανουαρίου 2020 10:35
Ερευνητές αναπαράγουν τη φωνή μίας μούμιας ηλικίας 3.000 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανά τα χρόνια έχουμε βρει αρκετές θαμμένες μούμιες από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου. Με χρήση επιστήμης και τεχνολογίας έχουμε καταφέρει να αναπαραστήσουμε έως ένα βαθμό ακόμα και τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Τώρα, μία ομάδα ερευνητών του University of London, κατάφεραν να μας δώσουν μία ιδέα για το πώς μπορεί να ακούγονται.

Πέρασαν λοιπόν τη μούμια του Nesyamun - ενός ιερέα του φαραώ Ραμσή του 11ου ο οποίος βασίλεψε στην αρχή του 11ου αιώνα π.Χ. - από μία σειρά αξονικών εξετάσεων, έπειτα αναδόμησαν ψηφιακά το λάρυγγά του και τέλος δημιούργησαν μία 3D εκτύπωση αυτού.

Αυτό που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε τον ήχο του Nesyamun καθώς αυτός βρίσκεται στη σαρκοφάγο του. Δεν είναι ένας ήχος από την ομιλία του, καθώς ο όγκος της γλώσσας του δεν είναι εκεί. – Καθηγητής David Howard, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Χάρη στην τεχνική της μουμιοποίησης, οι μαλακοί ιστοί από το λαιμό και το λάρυγγα του Nesyamun ήταν σχετικά άθικτοι και η ίδια τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από υπολείμματα σκελετού. Η ομάδα ίσως να μπορέσει να αναπαράγει και την ομιλία του, αν δημιουργούσε μία ψηφιακή γλώσσα βασισμένη στο μέσο όρο για ένα λάρυγγα τέτοιου μεγέθους.

Η τεχνική αυτή σκοπό έχει να εμπνεύσει και να ενθουσιάσει τους 1 εκατομμύριο ετήσιους επισκέπτες του καλοδιατηρημένου ναού του Karnak στην Αίγυπτο, όπου πιστεύεται πως ο 50χρονος Nesyamun εκτελούσε τα καθήκοντά του ως ιερέας.

Είναι απλά ο καθαρός ενθουσιασμός και η έξτρα διάσταση που μπορεί να φέρει αυτό στις επισκέψεις σε μουσεία, για παράδειγμα στο Karnak. Η ιδέα του να πας σε ένα μουσείο και να φύγεις έχοντας ακούσει μια φωνή 3.000 ετών είναι κάτι που οι άνθρωποι θα θυμούνται για πολύ καιρό.