Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν για άμεση έρευνα σχετικά με το hack στον Jeff Bezos

Η Σαουδική Αραβία ήθελε να σιωπήσει την Washington Post
23 Ιανουαρίου 2020 10:51
Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν για άμεση έρευνα σχετικά με το hack στον Jeff Bezos

Με ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε άμεση έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του Πρίγκηπα Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας στο hack του τηλεφώνου του CEO της Amazon και της Washington Post, Jeff Bezos το 2018.

Το hacking του τηλεφώνου του κύριου Bezos και άλλων, απαιτούν άμεση έρευνα από τις ΗΠΑ και άλλες σχετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης έρευνας για τη συνεχή, πολυετή, απευθείας και προσωπική εμπλοκή του Πρίγκηπα σε προσπάθειες στοχοποίησης αντιπάλων του. Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει δείχνουν πιθανή εμπλοκή του Πρίγκηπα στην παρακολούθηση του κύριου Bezos, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει – αν όχι σιωπήσει – τα ρεπορτάζ της The Washington Post για τη Σαουδική Αραβία.

Βασισμένοι στα αποτελέσματα πλήρους εγκληματολογικής έρευνας του συστήματος αρχείων του τηλεφώνου του Bezos, συμπεριλαμβανομένης και ανάλυσης δικτύου και μίας εκ βαθέων έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην πάροδο αρκετών μηνών, το FTI αναφέρει με μέτρια προς υψηλή σιγουριά ότι το iPhone X του Bezos μολύνθηκε από malware το οποίο στάλθηκε από έναν WhatsApp λογαριασμό που χρησιμοποιείται από τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Faisal bin Farhan Al Saud, δήλωσε από το World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας:

Είναι καθαρά υποθετικά και αν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις, ανυπομονούμε να τις δούμε.

Σύμφωνα με κύκλους του Bezos, η Σαουδική Αραβία εκβίαζε τον CEO της Washington Post για να σταματήσει η εφημερίδα να αναφέρεται στο φόνο του δημοσιογράφου της, Jamal Khashoggi και έφτασε μέχρι και στο σημείο να στείλει γυμνές φωτογραφίες του ίδιου και της ερωμένης του στο National Enquirer.