Ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας κατηγορείται πως χάκαρε τον Jeff Bezos

Κατασκοπευτικό θρίλερ μεταξύ δύο πανίσχυρων αντρών
22 Ιανουαρίου 2020 10:22
Ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας κατηγορείται πως χάκαρε τον Jeff Bezos

Μία “βόμβα” έριξε ο The Guardian αποκαλύπτοντας πως ο CEO της Amazon, Jeff Bezos, έπεσε θύμα hacking μέσω WhatsApp, σε μία επιχείρηση που εμπλέκει τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman. Από ότι φαίνεται η παραβίαση έγινε το Μάιο του 2018, πέντε μήνες πριν το φόνο του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Bezos έλαβε ένα μήνυμα από τον MBS ή από όποιον χρησιμοποιούσε τέλος πάντων τον WhatsApp λογαριασμό του. Το μήνυμα περιείχε ένα αρχείο video, το οποίο έπειτα από ανάλυση αποκαλύφθηκε πως ενσωμάτωνε malware που υπέκλεπτε “τεράστια ποσά δεδομένων” από το τηλέφωνο του ιδρυτή της Amazon, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει.

Ωστόσο πολλά παραμένουν ακόμα άγνωστα, όπως ποια εταιρία έκανε την ανάλυση του τηλεφώνου, τι είδους δεδομένα υποκλάπηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει και ο ρόλος του MBS σε αυτήν την υπόθεση, αφού το μολυσμένο αρχείο ναι μεν προήλθε από νούμερο που χρησιμοποιεί ο ίδιος αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί πως ο ίδιος ο Πρίγκηπας είναι υπεύθυνος για την επίθεση.

Όσο για το σκοπό της επίθεσης μπορεί να έχει πολλές παραμέτρους. Καταρχάς μπορεί η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ήθελε να εκβιάσει τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Επίσης εγείρει νέες εικασίες σχετικά με το φόνο του Khashoggi πέντε μήνες μετά, αφού ο δημοσιογράφος δούλευε για την Washington Post και ο Bezos είναι ο CEO της Washington Post. Μερικούς μήνες αργότερα, μηνύματα και φωτογραφίες του Bezos που είχε στείλει στην ερωμένη του Lauren Sanchez, δημοσιεύτηκαν από το National Enquirer.

Όλα αυτά έρχονται σε μία στιγμή που ο Bezos επένδυε πολλά στη Σαουδική Αραβία και στη σχέση του με το στέμμα. Βέβαια οι προσπάθειες καλλιέργειας ενός θετικού κλίματος υπονομεύτηκαν από το φόνο του Khashoggi και το νέο hack έρχεται να το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Ρίχνει όμως φως στις επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και εκβιασμού που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία.

Μάλλον πίστευε πως αν είχε κάτι εναντίον του Bezos θα μπορούσε να διαμορφώσει την κάλυψη της Σαουδικής Αραβίας στην Washington Post. Είναι ξεκάθαρο πως οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα πραγματικό όριο όσον αφορά τι είναι προετοιμασμένοι να κάνουν για να προστατέψουν και να προωθήσουν τον MBS, είτε είναι να κυνηγήσουν την κεφαλή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο είτε έναν δικό τους αντιφρονούντα. – Andrew Miller, σύμβουλος ασφαλείας επί Obama, ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής

Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και καλούν σε έρευνα της υπόθεσης.