Ο Sundar Pichai της Google ζητάει διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη

“Αρχές που παραμένουν στα χαρτιά είναι ανούσιες”
21 Ιανουαρίου 2020 09:46
Ο Sundar Pichai της Google ζητάει διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο CEO της Google και της Alphabet, Sundar Pichai, με δηλώσεις του στους Financial Times παίρνει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Όντας μετρημένος και προσεκτικός στα λόγια του, σημειώνει πως ενώ η AI είναι πανίσχυρη και χρήσιμη, πρέπει να ισορροπήσουμε τις πιθανές κακές χρήσεις με κοινωνικές ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι πολύ σημαντική για να μη ρυθμιστεί. Το μόνο ερώτημα είναι πώς θα προσεγγίσουμε το θέμα.

Εταιρίες σαν και τη δικιά μας δεν μπορούν απλά να δημιουργούν υποσχόμενες νέες τεχνολογίες και να αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για εμάς, για να σιγουρευτούμε πως η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται για καλό και θα είναι διαθέσιμη σε όλους.

Αυτό που θέλει διακαώς ο Pichai είναι μία συμφωνία σε διεθνές επίπεδο και προτείνει ως οδηγό τον εσωτερικό χειρισμό της AI από την Alphabet. Θεωρεί πως οι κανονισμοί και τα συστήματα που έχει θέσει η εταιρία βάζουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, ενώ τόνισε πως η εταιρία του δε θα χρησιμοποιήσει την AI για να υποστηρίξει τη μαζική παρακολούθηση ή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Pichai προειδοποιεί όμως πως “αρχές που παραμένουν στα χαρτιά είναι ανούσιες” και ζητάει από το σώμα που θα δημιουργηθεί για να θέσει τους κανόνες, να έχει και τη δύναμη και την εξουσία να τους εφαρμόσει.