Άκρως επιτυχημένη η δοκιμή του συστήματος εκτάκτου ανάγκης της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Με εντυπωσιακή έκρηξη του Falcon 9 πυραύλου
20 Ιανουαρίου 2020 09:20
Άκρως επιτυχημένη η δοκιμή του συστήματος εκτάκτου ανάγκης της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα πιο κρίσιμα tests για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα με την κάψουλα Crew Dragon πραγματοποίησε χτες η SpaceX. Συγκεκριμένα, έγινε δοκιμή του συστήματος εκτάκτου ανάγκης της κάψουλας, κατά το οποίο πυροδοτεί τους οχτώ SuperDraco κινητήρες για να αποκολληθεί ταχύτατα από τον πύραυλο, στην περίπτωση που κάτι θα πάει στραβά, σώζοντας κατά πάσα πιθανότητα τις ζωές των αστροναυτών. Φυσικά η δοκιμή ήταν μη επανδρωμένη και αν δεν υπάρχουν αναποδιές στο μέλλον, αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που είδαμε αυτό το σύστημα σε χρήση.

Όσον αφορά τη δοκιμή τώρα, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος για την εκτόξευση και μετά την προχτεσινή ακύρωση, επέτρεψε μόλις ένα μικρό παράθυρο μερικών λεπτών για να πραγματοποιηθεί. Όπως δήλωσε και η υπεύθυνη αποστολής, “περάσαμε από το κεφάλι μίας βελόνας το οποίο μίκραινε όλο και πιο πολύ”. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και ενάμισυ λεπτό αργότερα, η Crew Dragon κάψουλα αποκολλήθηκε από τον Falcon 9 με ταχύτητα 2 φορές αυτή του ήχου, φτάνοντας τα 3.5Gs σε ύψος 40 χιλιομέτρων και απομακρύνθηκε 1.5 χιλιόμετρο από τον πύραυλο.

Δέκα δευτερόλεπτα μετά την αποκόλληση του Crew Dragon, ο πλήρως εφοδιασμένος με καύσιμα Falcon 9 ανατινάχθηκε με μία εντυπωσιακή έκρηξη, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ακόμα όμως και αν δεν είχε πάρει τέτοια απόσταση η κάψουλα και βρισκόταν πολύ πιο κοντά στην έκρηξη, ο Elon Musk είναι σίγουρος πως θα την άντεχε.

Αφού το σκάφος έχει τόσο ισχυρή θερμική ασπίδα, δε θα επηρεαζόταν ιδιαίτερα από την μπάλα φωτιάς. Θα έμοιαζε σαν σκηνή από το Star Wars, όπου θα έβγαινε μέσα από τη φωτιά.

Η Crew Dragon κάψουλα έπειτα ανέπτυξε τα αλεξίπτωτά της και έπεσε ελεγχόμενα στον Ατλαντικό ωκεανό, όπου συνεργεία περισυλλογής έσπευσαν στο σημείο για να την ανακτήσουν και μαζί τα δύο ανδρείκελα δοκιμών που περιείχε.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, Jim Bridenstine και Elon Musk εμφανίστηκαν άκρως ικανοποιημένοι. Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να δούμε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή Crew Dragon για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Musk δήλωσε πως ο εξοπλισμός θα είναι έτοιμος μέχρι το Μάρτιο και η αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.