1440p vs 1080p | Πόσο επηρεάζει αλήθεια η ανάλυση της οθόνης την μπαταρία; (BINTEO)

Μία αναλυτική δοκιμή με Samsung Galaxy S10+
01 Ιανουαρίου 2020 14:30
1440p vs 1080p | Πόσο επηρεάζει αλήθεια η ανάλυση της οθόνης την μπαταρία; (BINTEO)

Πριν λίγα χρόνια υπήρξε ένας αγώνας από τις εταιρίες να δημιουργήσουν smartphones με μεγαλύτερες αναλύσεις οθόνης. Σε κάποιο σημείο η Sony πρωτοπόρησε με 4K ανάλυση στο Xperia Z5 Premium και όλοι αναρωτιόντουσαν για την απάντηση των ανταγωνιστών. Ωστόσο η 4K αποκάλυψη δεν ήρθε ποτέ με τους κατασκευαστές να παραμένουν στα 1080p, ενώ μερικοί από αυτούς όπως η Samsung σταμάτησαν στα 1440p, με το νέο “αγώνα” να βρίσκεται πλέον στο ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με συσκευές με 60, 90 ή και 120Hz.

Ο κύριος λόγος που το 4K δεν “περπάτησε” στα τηλέφωνα ήταν η μπαταρία. Η λογική λέει πως μία οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αδειάζοντας πολύ πιο γρήγορα την μπαταρία. Σε ποιο βαθμό όμως συμβαίνει αυτό;

Το PhoneBuff πήρε δύο Samsung Galaxy S10+ και αποφάσισε να δοκιμάσει τις διαφορές τους. Στο ένα έβαλε ανάλυση οθόνης FHD+ (2280x1080) και στο άλλο WQHD+ (3040x1440). Τα τηλέφωνα είχαν ίδια φωτεινότητα οθόνης και εκτέλεσαν τις ίδιες λειτουργίες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα πέρασαν από εγγραφή γραπτών μηνυμάτων, gaming, χρήση χαρτών και αναπαραγωγή video στο YouTube.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη, αφού στο τέλος δεν υπήρχε αισθητή διαφορά στη στάθμη της μπαταρίας μεταξύ των δύο τηλεφώνων και οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να αποδοθεί και σε περιθώριο λάθους. Μάλιστα το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τόσο το PhoneBuff που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο και με δύο μικρότερα Galaxy S10. Το αποτέλεσμα και σε αυτήν την περίπτωση ήταν ίδιο, με τα δύο τηλέφωνα μάλιστα να κλείνουν από μπαταρία με διαφορά μερικών δευτερολέπτων.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η αλλαγή ανάλυσης μέσω του software δε φαίνεται να επηρεάζει τη διάρκεια της μπαταρίας, τουλάχιστον για τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα. Ο ίδιος αριθμός pixel ανάβει στην οθόνη, μόνο η ανάλυση χαμηλώνει. Οπότε αν διαθέτετε μία από αυτές τις συσκευές, ίσως να θέλατε να αυξήσετε την ανάλυσή τους για να απολαύσετε όλα αυτά τα extra pixels.