Η Mazda ισχυρίζεται πως οι μεγάλες μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι χειρότερες κι από diesel  

Και παρουσιάζει ένα γράφημα για να το αποδείξει

Η Mazda ισχυρίζεται πως οι μεγάλες μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι χειρότερες κι από diesel

Το ηλεκτρικό Mazda MX-30 διαθέτει μία μπαταρία 35.5kWh, σημαντικά μικρότερη από αυτές που διαθέτει ο ανταγωνισμός. Ο διευθυντής έρευνας του ευρωπαϊκού τμήματος της εταιρίας, Christian Schultze, ισχυρίζεται πως αυτό έγινε με αίσθημα ευθύνης από την Mazda, σε μία προσπάθεια να είναι το όχημα πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως με αυτήν την μπαταρία, το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής και την ενεργειακής κατανάλωσης, είναι μικρότερο από ένα diesel Mazda 3 hatchback, ακόμα κι αφού αλλαχτεί η μπαταρία μετά τα 160.000 χιλιόμετρα.

Συνεχίζει λέγοντας πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Mazda, υπάρχει μία γραμμή στη χωρητικότητα των μπαταριών, η οποία αν ξεπεραστεί κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο βλαβερά προς το περιβάλλον από ότι τα diesel οχήματα. Συγκεκριμένα, μία μπαταρία των 95kWh θα έχει υψηλότερες εκπομπές CO2 από την πρώτη μέρα, τόσο από την παραγωγή της όσο και από την κατανάλωση ηλεκτρισμού. Και όταν αυτή η μπαταρία χρειαστεί αλλαγή, οι συνολικές εκπομπές θα εκτοξευτούν.

Οι υπολογισμοί της Mazda φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ίδια ή ακόμα και χειρότερα επίπεδα στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα diesel, όταν λάβουμε υπόψη την κατασκευή τους και τη φόρτισή τους. Οι επικριτές αυτής της ανακοίνωσης όμως ισχυρίζονται πως τα δεδομένα της Mazda βασίζονται σε νούμερα από το 2016 και μόνο από την Ευρώπη όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ δε λαμβάνει υπόψη την περίπτωση κάποιος να ζει σε περιοχή όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ή αν η Mazda παρήγαγε τις μπαταρίες με συνθήκες απαλλαγμένες από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Ροη ειδησεων