Ο "Φρανκενστάιν της Κίνας" καταδικάστηκε σε 3 έτη φυλάκιση

Η απόφαση προήλθε από μυστικό δικαστήριο
31 Δεκεμβρίου 2019 10:21
Ο "Φρανκενστάιν της Κίνας" καταδικάστηκε σε 3 έτη φυλάκιση

Ένα χρόνο πριν ο He Jiankui αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, ανακοινώνοντας τη δημιουργία των πρώτων γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων με τη χρήση του CRISPR/Cas9. Τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης, αφού ο Jiankui καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης μετά από μία δίκη σε κινεζικά δικαστήρια η οποία κρατήθηκε μυστική.

Συγκεκριμένα, ο Jiankui καταδικάστηκε για “παράνομη άσκηση ιατρικής”, ενώ πέρα από την ποινή φυλάκισης του επιβλήθηκε και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γουάν (€384.000), καθώς και απαγόρευση άσκησης αναπαραγωγικής ιατρικής εφ’ όρου ζωής.

Δύο συνάδελφοι του Jiankui καταδικάστηκαν επίσης σε 2 χρόνια και 18 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, με επιπλέον χρηματικά πρόστιμα και απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η συγκεκριμένη τεχνική γενετικής τροποποίησης δεν έχει ελεγθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της και πως ο Jiankui πλαστογράφησε έγγραφα για να πείσει ασθενείς και γιατρούς να συμμετέχουν στο πείραμά του, λέγοντάς τους πως πρόκειται για δοκιμαστικό εμβόλιο κατά του AIDS και όχι γενετική τροποποίηση.