Υπό κατ' οίκον περιορισμό ο επιστήμονας των γενετικά τροποποιημένων βρεφών

Από τις Αρχές της Κίνας
30 Δεκεμβρίου 2018 09:41
Υπό κατ' οίκον περιορισμό ο επιστήμονας των γενετικά τροποποιημένων βρεφών

Η Κίνα έσπευσε να “παγώσει” την έρευνα του Κινέζου επιστήμονα He Jiankui, μόλις αυτός ανακοίνωσε πως δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο, σημειώνοντας “έκρηξη” στην παγκόσμια ειδησεογραφία και σωρεία αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα. Μετά από εβδομάδες χωρίς να γνωρίζουμε την τύχη του επιστήμονα ο οποίος είχε εξαφανιστεί, οι New York Times αποκαλύπτουν πως βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό στις εστίες του Southern University of Science and Technology στην Shenzhen της Κίνας.

Η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο είναι εφικτή, καθώς μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις και να στέλνει emails, αλλά δεν μπορεί να φύγει από το κτίριο. Φρουροί χωρίς διακριτικά έχουν τοποθετηθεί για να αποτρέπουν τον κόσμο από το να εισέρχεται στο κτίριο αλλά και στα γραφεία του Jiankui όπου πραγματοποίησε την έρευνά του. Το πανεπιστήμιο αρνείται την αναφορά των NYT, αλλά το προσωπικό και οι συνεργάτες του Jiankui επιβεβαιώνουν την παρουσία του εκεί.

Η τύχη του παραμένει άγνωστη, καθώς ακόμα αμφισβητείται η ειλικρίνειά του και η αυθεντικότητα των πειραμάτων. Η επιστημονική κοινότητα κατηγορεί τον Jiankui πως έδωσε ψευδείς φόρμες για να συμπληρώσουν οι ασθενείς, υποσχόμενος ένα δοκιμαστικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του AIDS, χωρίς να αναφέρει πως πρόκειται για γενετική τροποποίηση. Τα δεδομένα της έρευνάς του ποτέ δε δόθηκαν στην επιστημονική κοινότητα για έλεγχο. Ακόμα και τώρα δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί η διαδικασία και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά της.