Facebook και Twitter καταργούν fake λογαριασμούς που υποστήριζαν τον Trump, με 55 εκατομμύρια ακολούθους

Τρομακτικό το μέγεθος της νέας "ψευδούς" πραγματικότητάς μας
23 Δεκεμβρίου 2019 11:23
Facebook και Twitter καταργούν fake λογαριασμούς που υποστήριζαν τον Trump, με 55 εκατομμύρια ακολούθους

Facebook και Twitter προχώρησαν στην κατάργηση ενός δικτύου ψευδών λογαριασμών οι οποίοι προωθούσαν μηνύματα υπέρ του Donald Trump. Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι το μέγεθος αυτού του δικτύου που έφτανε τα 55 εκατομμύρια πραγματικούς ακολούθους. Όλα τα fake accounts και pages ήταν δηλωμένα ως Αμερικανοί με φωτογραφίες προφίλ παραγόμενες από τεχνητή νοημοσύνη.

Η δραστηριότητα των λογαριασμών είχε ως σκοπό την εμπλοκή σε εγχώριες και διεθνείς πολιτικές. Εμφανιζόντουσαν ως ειδησεογραφικά πρακτορεία ή μέλη κομμάτων, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές. Τα posts που έκαναν αφορούσαν κυρίως τις εκλογές, κυβερνητικές πολιτικές, δημόσιους αξιωματούχους, ενώ ασκούσαν κριτική στην αντιπολίτευση και σε ακτιβιστικές οργανώσεις. Η πρώτη επιχείρηση αφορούσε την Γεωργία και η δεύτερη το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ. Στη Γεωργία τα ψηφιακά ίχνη οδηγούν στην εταιρία διαφημίσεων Panda και στην κυβέρνηση, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ακολουθούσαν τις fake σελίδες και προφίλ.

Στην  περίπτωση των ΗΠΑ, πάνω από 55 εκατομμύρια χρήστες ακολουθούσαν τα fake accounts τα οποία αναρτούσαν memes και ειδήσεις για την πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ, όπως η παραπομπή του Trump, υποστήριξη των πολιτικών των Ρεπουμπλικανών, πολιτικές εμπορίου, οικογενειακές αξίες και πολιτικοί υποψήφιοι. Το Facebook συνέδεσε τη δραστηριότητα με την Epoch Media Group με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των λογαριασμών που ακολουθούσαν αυτές τις πηγές παραπληροφόρησης είναι τρομακτικός και αποκαλύπτει τη νέα πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, όπου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι εμπιστευόμαστε να διαβάσουμε και κυριότερα τι διαλέγουμε να μοιραστούμε στο internet, ενώ κάνει κάποιον να αναρρωτιέται σε τι μέγεθος μπορεί να συμβαίνει το ίδιο στη χώρα μας.