Νέα μελέτη ισχυρίζεται πως το Night Mode της οθόνης δε σας βοηθά στον ύπνο

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σας κρατάει ξάγρυπνους
22 Δεκεμβρίου 2019 10:00
Νέα μελέτη ισχυρίζεται πως το Night Mode της οθόνης δε σας βοηθά στον ύπνο

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες βρήκαν πως ο μπλε φωτισμός των οθονών μας δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο και πως όχι μόνο μας κρατάει ξύπνιους αλλά ακόμα και όταν κοιμόμαστε δεν ξεκουραζόμαστε όσο πρέπει. Αυτά τα συμπεράσματα των ερευνών έχουν υιοθετήσει καθολικά όλες οι εταιρίες smartphone και προσφέρουν πλέον “Night Mode” το οποίο προσαρμόζει τη θερμοκρασία των χρωμάτων σε πιο θερμά, μειώνοντας τον μπλε φωτισμό.

Ίσως όμως ο θερμός φωτισμός να μην έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Μία νέα μελέτη από το University of Manchester δείχνει πως η κιτρινωπή απόχρωση των οθονών είναι το ίδιο κακή με τον μπλε φωτισμό, αν όχι χειρότερη.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Tim Brown λέει πως το όλο θέμα με τον μπλε φωτισμό ξεκινά από μία ανακάλυψη 20 ετών, σύμφωνα με την οποία η μελανοψίνη, μία πρωτεϊνη του ματιού, είναι σημαντική για να ρυθμίζονται οι κιρκάδιοι ρυθμοί.

Το σύστημα της μελανοψίνης είναι εκεί για να ανιχνεύει τη φωτεινότητα. Επειδή η πρωτεΐνη αυτή ανίχνευε καλύτερα μικρού μήκους κύματος φωτόνια, θεωρήθηκε πως λειτουργούσε υπέρ του μπλε φωτισμού. Ωστόσο και τα κωνιοφόρα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς παίζουν ρόλο καθώς καθορίζουν το χρώμα και κάνουν το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η μελέτη λοιπόν υποστηρίζει πως τα επίπεδα φωτεινότητας είναι πιο σημαντικά από το χρώμα όσον αφορά τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Μάλιστα όταν το φως έχει την ίδια φωτεινότητα, το μπλε χρώμα είναι πιο ξεκούραστο από το κίτρινο.

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ποντίκια και έως τώρα απλά θεωρούμε πως το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Ίσως το μόνο πραγματικό Night Mode είναι να αφήσουμε το τηλέφωνο στο κομοδίνο.