Η Νέα Ορλεάνη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κυβερνοεπίθεσης

Αποσυνδέθηκαν τα συστήματα, παρέλυσε η πόλη
15 Δεκεμβρίου 2019 10:35
Η Νέα Ορλεάνη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κυβερνοεπίθεσης

Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ, LaToya Cantrell, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Παρασκευή λόγω κυβερνοεπίθεσης στα συστήματά της. Οι τεχνικοί της πόλης ανίχνευσαν ύποπτη δραστηριότητα και επιπλέον έρευνα αποκάλυψε την παρουσία ransomware στα συστήματά τους. Αμέσως ξεκίνησαν να απενεργοποιούν τους servers της πόλης και τους υπολογιστές των υπηρεσιών ως προληπτικό μέτρο, παραλύοντας την πόλη.

Έως τώρα κανένα αίτημα λύτρων δεν έχει γίνει, ενώ το δημαρχείο δε θεωρεί πως έχουν εκτεθεί πληροφορίες εργαζομένων στις phishing επιθέσεις που προηγήθηκαν. Η κυβερνοεπίθεση ερευνάται τόσο από τις αρχές τις πόλης, όσο και από τις πολιτειακές, το FBI και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Το σύστημα έκτακτης ανάγκης 911 δεν έχει επηρεαστεί.

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε επίπεδο πόλεων συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες, εκεί όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ενσωματωμένα στη λειτουργία του κράτους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται απλά για εκβιαστές που απαιτούν χρήματα, υπάρχει όμως ανησυχία πως πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να κρύβονται και εχθρικές χώρες που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πόλεις σε όλο τον κόσμο παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.