Η NASA πιστεύει πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια του Άρη σε βάθος μόλις 2.5 εκατοστά 

“Θα είναι προσβάσιμο με ένα απλό φτυάρι”

Η NASA πιστεύει πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια του Άρη σε βάθος μόλις 2.5 εκατοστά

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το πόσο σημαντική είναι η εύρεση νερού και σε άλλους πλανήτες πέρα από τη γη, όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ανθρωπότητας στο διάστημα. Πρόκειται για ένα συστατικό απαραίτητο για την επιβίωση πιθανών αποικιστών, αλλά και για την δημιουργία καυσίμων για τα μέσα που θα μας φτάσουν ακόμα πιο κοντά στις “άκρες” του διαστήματος. Το νερό είναι βαρύ για να μεταφερθεί στους πυραύλους, οπότε η εύρεση του στον Άρη θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν εκεί.

Η NASA δημοσίευσε μια νέα μελέτη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Geophysical Research Letters που δείχνει ένα χάρτη με τα σημεία που θα μπορούσε να υπάρχει παγωμένο νερό στον Άρη. Το αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με την μελέτη υπάρχουν αποθέματα σε βάθος μόλις 2.5 εκατοστά από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Η NASA στέλνει ρομπότ στον Άρη εδώ και χρόνια, με απώτερο στόχο κάποια επανδρωμένη αποστολή. Το Curiosity για παράδειγμα μελετούσε από το 2012 για σημάδια προηγούμενης ζωής και ενδείξεις για αποθέματα νερού. Παράλληλα, διαστημόπλοια όπως το Mars Reconnaissance Orbiter περιστρέφονται γύρω από τον Άρη εδώ και χρόνια και απεικονίζουν και χαρτογραφούν τον πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα δεδομένα, η NASA δημιούργησε τον εν λόγω χάρτη. Ο Sylvain Piqueux, υπεύθυνος για την μελέτη από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Δεν θα χρειαστείτε εκσκαφέα για να φτάσετε τον πάγο. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό φτυάρι. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα για τον θαμμένο πάγο στον Άρη, καταλήγοντας στα καλύτερα σημεία για να προσγειωθούν οι αστροναύτες.

Κάποτε, ο Άρης ήταν ένας ζεστός πλανήτης που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή και νερό στην επιφάνειά του. Πιστεύεται πως περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν κάτι συνέβη και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα λεπτό στρώμα, επιτρέποντας σε αέρια όπως οι υδρατμοί να διαφεύγουν. Αν νερό βρισκόταν τώρα στην επιφάνεια του, θα εξατμιζόταν αμέσως.

Ωστόσο, νερό υπάρχει στον Άρη με τη μορφή πάγου κάτω από την επιφάνειά του, τόσο στους πόλους όσο και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη. Η παραπάνω έρευνα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση τοποθεσιών για μελλοντικές αποστολές, όπως η προγραμματισμένη βάση της SpaceX.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ.

0 σχολια