Έχουμε τον πρώτο γεωμορφολογικό χάρτη ολόκληρου του Τιτάνα
Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Ηλιακό μας σύστημα μετά τον Γανυμήδη του Δία. Για χρόνια παρέμενε ένα μυστήριο για τους αστρονόμους, αφού η ατμόσφαιρά του αποτελούνταν από μία παχιά πορτοκαλί ομίχλη η οποία εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνειά του. Το Cassini της NASA όμως το οποίο βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 έως το 2017, κατέγραψε υπέρυθρες και ραντάρ εικόνες από την επιφάνεια του Τιτάνα, αποκαλύπτοντας στους ερευνητές τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του και παρέχοντας τον πρώτο γεωμορφολογικό χάρτη ολόκληρης της επιφάνειας, ο οποίος αναρτήθηκε στο Nature.
Οι ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, συγκέντρωσαν τις πληροφορίες και τις χώρισαν σε έξι κατηγορίες. Λίμνες (μπλε), κρατήρες (κόκκινο), αμμόλοφοι (μωβ), πεδιάδες (πράσινο), βουνά (πορτοκαλί) και λαβύρινθοι οι οποίοι μοιάζουν με πολύ διαβρωμένα οροπέδια (ροζ), αντικατοπτρίζονται όλα στο χάρτη που βλέπετε παρακάτω.
Γρήγορα παρατηρεί κανείς πως τα γεωλογικά χαρακτηριστικά ορίζονται από το γεωγραφικό πλάτος. Ο ισημερινός καλύπτεται κυρίως από αμμόλοφους, οι πόλοι έχουν λίμνες και λαβυρίνθους ενώ ενδιάμεσα επικρατούν πιο επίπεδα εδάφη.
Τώρα που έχουμε αυτήν την παγκόσμια εικόνα, πρέπει να αρχίσουμε να συνδέουμε αυτές τις μονάδες με κλιματικά μοντέλα για να καταλάβουμε πώς η βροχή και ο άνεμος συμπεριφέρονται, πώς το τοπίο εξελίσσεται.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.