YouTube: Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να φιλοξενούμε περιεχόμενο από οποιονδήποτε

Η νέα διατύπωση των όρων χρήσης δίνει περισσότερη δύναμη στην πλατφόρμα
14 Νοεμβρίου 2019 12:24
YouTube: Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να φιλοξενούμε περιεχόμενο από οποιονδήποτε

Η αναδιατύπωση των όρων χρήσης του YouTube που θα μπει σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου, έχει στόχο μια πιο απλή και κατανοητή χρήση της γλώσσας για τους κανόνες του YouTube, πολλοί όμως θεωρούν πως αλλάζει περίτεχνα τη διατύπωση για να φέρει την εταιρία σε θέση μεγαλύτερης ισχύος.

Όπως αναφέρουν οι ανανεωμένοι όροι χρήσης, “το YouTube δεν έχει καμία υποχρέωση να φιλοξενεί ή να προσφέρει περιεχόμενο”. Το YouTube έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την αφαίρεση αμφιλεγόμενων videos, ειδικά αυτών που θίγουν πιο ευαίσθητα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Πολλοί ισχυρίζονται πως εφόσον το YouTube είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα και τα ίδια τα διοικητικά στελέχη του το εξυμνούν ως προστάτη της ελευθερίας του λόγου, δε θα έπρεπε να λογοκρίνει το περιεχόμενο. Άλλοι θέλουν να πάρει η εταιρία πιο αυστηρά μέτρα για το περιεχόμενο που αναβαίνει στην πλατφόρμα, ειδικά στους τομείς της ρητορικής μίσους και των παιδικών videos.

Η αναδιατύπωση των όρων, όπως και στην περίπτωση “της διαγραφής του λογαριασμού αν δεν είναι εμπορικά βιώσιμος”, εγείρει ανησυχίες στους χρήστες, παρόλη τη διαβεβαίωση εκπροσώπου του YouTube πως “κανένα κανάλι δε θα διαγραφεί αν δεν παράγει χρήματα”.

Οι αλλαγές στις λέξεις και την έκφραση δίνουν μεγαλύτερη ισχύ στον streaming γίγαντα, τη στιγμή που υποστηρίζει ότι “δεν αλλάζει τον τρόπο που συνεργάζεται με δημιουργούς, ούτε τα δικαιώματά τους”. Για παράδειγμα η αλλαγή στη διαγραφή λογαριασμού από “πιστεύει για κάποιους λόγους” πως πρέπει να διαγραφεί σε “είναι στην αποκλειστική κρίση του YouTube” αν θα διαγραφεί, κάνει ευκολότερη τη λήψη αποφάσεων για το YouTube.

Εσείς τι πιστεύετε; Πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το YouTube στον έλεγχο του περιεχομένου που ανεβαίνει στην πλατφόρμα ή πρέπει να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους δημιουργούς περιεχομένου; Είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα ή είναι ένα μέσο του οποίου το περιεχόμενο καθορίζεται από την εταιρία;