Το YouTube μπορεί να διαγράψει το λογαριασμό σας αν δεν είναι "εμπορικά βιώσιμος"

Αλλαγές στους όρους χρήσης που ανησυχούν τους δημιουργούς περιεχομένου
12 Νοεμβρίου 2019 09:30
Το YouTube μπορεί να διαγράψει το λογαριασμό σας αν δεν είναι "εμπορικά βιώσιμος"

Το YouTube έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα email στους χρήστες του, ανακοινώνοντάς τους πως ενημερώνει τους όρους χρήσης του site από τις 10 Δεκεμβρίου με σκοπό να είναι πιο κατανοητοί και σε απλή γλώσσα. Αυτή είναι η πρόθεση τουλάχιστον, αφού στην πραγματικότητα δε θα μπορούσαν να ήταν πιο ασαφή ορισμένα μέρη.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα “Account Suspension & Termination” ορίζεται πως:

Το YouTube μπορεί να τερματίσει την πρόσβασή σας ή την πρόσβαση του λογαριασμού Google σε όλη ή μέρος της Υπηρεσίας, αν το YouTube πιστεύει πως κατά την κρίση του, η παροχή της Υπηρεσίας σε εσάς δεν είναι πλέον εμπορικά βιώσιμη.

Με μία απλή ανάγνωση εξάγεται το λογικό συμπέρασμα πως το YouTube μπορεί να διαγράψει το λογαριασμό ενός χρήστη αν δεν έχει χρηματικό κέρδος από αυτόν. Και μάλιστα αυτό ισχύει και για απλούς χρήστες, όχι μόνο για δημιουργούς περιεχομένου.

Θα μπορούσε βέβαια να είναι ένας τρόπος για το YouTube να διατηρήσει το δικαίωμα να αφαιρεί χρήστες και κανάλια τα οποία διαδίδουν ρητορική μίσους και τρομοκρατικά μηνύματα. Ωστόσο η διατύπωση είναι τόσο ασαφής που δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις των χρηστών είναι σφοδρές, με το συγκεκριμένο θέμα στο Reddit να φτάνει τα 50.000 upvotes και 3.300 σχόλια, ενώ και στο Twitter τα σχετικά posts έχουν χιλιάδες retweets, ζητώντας από το YouTube να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Tags: