Τα ανθρώπινα κόπρανα περιέχουν πλέον μικροπλαστικά

Η ρύπανση έχει περάσει σε όλη την τροφική αλυσίδα και οι άνθρωποι δεν αποτελούν εξαίρεση
12 Νοεμβρίου 2019 09:00
Τα ανθρώπινα κόπρανα περιέχουν πλέον μικροπλαστικά

Κάθε λεπτό ένα φορτηγό με πλαστικά γεμίζει τους ωκεανούς της Γης, οχτώ εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο. Στο νερό το πλαστικό διασπάται σε μικροσκοπικά κομμάτια, μικρότερα των 5 χιλιοστών. Τα μικροπλαστικά άλλοτε δημιουργούν τεράστια επιπλέοντα νησιά που κινούνται στον ωκεανό και άλλοτε βυθίζονται στα βάθη αυτών. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν να τρώγονται από τη θαλάσσια ζωή και μεταφέρονται όλο και πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα.

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, αποκαλύφθηκε πως τα μικροπλαστικά έφτασαν και στην κορυφή της αλυσίδας, στον άνθρωπο. Μελετώντας τα κόπρανα ενός μικρού δείγματος υποκειμένων από όλο τον κόσμο, τα μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε κάθε δείγμα.

Η μελέτη περιείχε δείγματα από κατοίκους Αυστρίας, Ιταλίας, Φινλανδίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Κάθε συμμετέχοντας είχε συγκεκριμένη διατροφή για μία εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, στα κόπρανα βρέθηκε ποσότητα πλαστικού, όπως πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και PVC. Μάλιστα από τους 10 τύπους πλαστικού για τους οποίους έγινε έλεγχος, οι εννέα ήταν παρόντες σε κάθε δείγμα. Όσο για την ποσότητα, κατά μέσο όρο βρέθηκαν κατά μέσο όρο 20 σωματίδια μικροπλαστικών για κάθε 100 γραμμάρια περίπου κοπράνων.

Το μικρό δείγμα συμμετεχόντων δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, θέτει όμως ένα σοβαρό ερώτημα για τη ρύπανση των πλαστικών.

Τώρα που ξέρουμε πως τα μικροπλαστικά είναι παρόντα στα κόπρανα και ξέρουμε πώς να τα ανιχνεύσουμε, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερη έρευνα με περισσότερους συμμετέχοντες.

Είναι επίσης δύσκολο να ξέρουμε τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στους ανθρώπους, επειδή δεν υπάρχουν μελέτες τοξικότητας ακόμα. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει πως τα μικροπλαστικά μπορούν να μπουν στο αίμα, στο λεμφικό σύστημα και στο συκώτι, με επιπτώσεις στα όργανα και στη ρύθμιση των ορμονών.