Ο αστεροειδής Υγιεία ίσως να είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος

Κλέβει τον τίτλο από τη Δήμητρα
04 Νοεμβρίου 2019 09:30
Ο αστεροειδής Υγιεία ίσως να είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος

Ένας βράχος στη ζώνη αστεροειδών του Ηλιακού μας συστήματος ίσως να είναι τελικά ένας πλανήτης νάνος. Το Very Large Telescope στη Χιλή μας έδειξε πως η Υγιεία (Hygiea) μπορεί να μην είναι αστεροειδής όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε, αλλά ένας πλανήτης νάνος. Και αν ισχύει αυτό, θα είναι ο μικρότερος πλανήτης νάνος στο Ηλιακό μας σύστημα.

Η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση του ουράνιου σώματος έρχεται λόγω της υψηλότερης ανάλυσης εικόνων που έχουμε πλέον για την Hygiea, που μας επιτρέπουν να δούμε επιφάνεια, σχήμα και μέγεθος.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν πως ο αστεροειδής έχει σφαιρικό σχήμα, το οποίο μπορεί να του επιτρέψει να καταταχθεί ως πλανήτης νάνος. Είναι ήδη το τέταρτο μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών. Πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να καταταχθεί ως πλανήτης νάνος: περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη και δεν έχει καθαρίσει το χώρο γύρω του από διαστημικά συντρίμμια. Έχοντας αρκετή βαρύτητα για να πάρει το σχήμα σφαίρας, συμπληρώνει την τέταρτη προϋπόθεση για να καταταχθεί ως πλανήτης νάνος.

Η Hygiea είναι μόλις 430 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Οι αστρονόμοι περίμεναν να βρουν ένα τεράστιο κρατήρα στην επιφάνειά της, από τον οποίο πιστεύεται πως ξεπήδησαν πάνω από 7.000 αστεροειδείς που βρίσκονται τώρα στη ζώνη των αστεροειδών. Παρά όμως την εξερεύνηση του 95% της επιφάνειάς της, δε βρέθηκε τίποτα που να παραπέμπει σε σύγκρουση. Έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως οι εν λόγω αστεροειδείς μαζί με την Hygiea είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης του “γονικού” πλανήτη της Hygiea με ένα μεγάλο αντικείμενο πριν 2 δισεκατομμύρια χρόνια.