Twitter: Η διάδοση των πολιτικών μηνυμάτων πρέπει να κερδηθεί, όχι να αγοραστεί

Καταργεί όλες τις πολιτικές διαφημίσεις σε παγκόσμια κλίμακα
01 Νοεμβρίου 2019 12:25
Twitter: Η διάδοση των πολιτικών μηνυμάτων πρέπει να κερδηθεί, όχι να αγοραστεί

Εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από το Facebook ακολουθεί το Twitter στις πολιτικές διαφημίσεις. Ο CEO, Jack Dorsey, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας πως το Twitter καταργεί όλες τις πολιτικές διαφημίσεις σε παγκόσμια κλίμακα, είτε προέρχονται από υποψηφίους είτε από ενδιαφερόμενες ομάδες. Από τον αποκλεισμό εξαιρούνται διαφημίσεις που δεν είναι κομματικοποιημένες, όπως για παράδειγμα το γενικότερο κάλεσμα των ψηφοφόρων στις κάλπες για να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη διαδικασία. Μία ολοκληρωμένη πολιτική θα ανακοινωθεί στις 15 Νοεμβρίου και θα εφαρμοστεί από τις 22 Νοεμβρίου.

Ένα πολιτικό μήνυμα διαδίδεται όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα λογαριασμό ή να κάνουν retweet. Το να πληρώνεις για τη διάδοση αφαιρεί αυτήν την απόφαση, εξαναγκάζοντας εξαιρετικά βελτιστοποιημένα και στοχευμένα πολιτικά μηνύματα στον κόσμο. Πιστεύουμε πως αυτή η απόφαση δεν πρέπει να επηρεάζεται από χρήματα.

Ενώ η διαφήμιση στο internet είναι εξαιρετικά ισχυρή και πολύ αποτελεσματική για διαφημιζόμενους του εμπορίου, η ισχύς αυτή φέρνει σημαντικά ρίσκα στην πολιτική, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει ψήφους και να έχει επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων.

Οι πολιτικές διαφημίσεις στο internet παρουσιάζουν εντελώς νέες προκλήσεις στο δημόσιο διάλογο: η βελτιστοποίηση των μηνυμάτων μέσω εκμάθησης μηχανής και η μικρο-στόχευση, η παραπληροφόρηση χωρίς έλεγχο και τα deep fakes. Όλα σε μεγαλύτερη συχνότητα, εξειδίκευση και τεράστια κλίμακα.

Οι προκλήσεις αυτές θα επηρεάσουν ΌΛΗ την επικοινωνία στο internet, όχι μόνο τις πολιτικές διαφημίσεις. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στη ρίζα του προβλήματος, χωρίς το επιπρόσθετο βάρος και την πολυπλοκότητα που φέρνει το χρήμα. Το να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε και τα δύο, σημαίνει πως δε θα φτιάξουμε κανένα σωστά και αυτό κάνει κακό στην αξιοπιστία μας.

Για παράδειγμα δεν είναι αξιόπιστο για εμάς να πούμε: "Εργαζόμαστε σκληρά για να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεγελούν τα συστήματά μας και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, αλλλάαα αν κάποιος μας πληρώσει για να στοχεύσουμε και να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να δουν την πολιτική μας διαφήμιση…τότε…μπορούν να πουν ό,τι θέλουν!"

Σκεφτήκαμε να καταργήσουμε μόνο τις διαφημίσεις υποψηφίων, αλλά η έκδοση των διαφημίσεων παρέχει τρόπο για να το παρακάμψεις αυτό. Επιπλέον, δεν είναι δίκαιο οι υπόλοιποι εκτός των υποψηφίων να αγοράζουν διαφημίσεις για θέματα που θέλουν να προωθήσουν. Οπότε τις σταματάμε κι αυτές.

Γνωρίζουμε καλά πως είμαστε ένα μικρό κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου οικοσυστήματος πολιτικών διαφημίσεων. Πολλοί μπορεί να πουν πως οι πράξεις μας σήμερα μπορεί να ωφελήσουν τους αξιωματούχους. Αλλά έχουμε γίνει μάρτυρες σε πολλά κοινωνικά κινήματα τα οποία είχαν τεράστιας κλίμακας διάδοση χωρίς καμία πολιτική διαφήμιση. Ελπίζω αυτό να αναπτυχθεί.

Επιπροσθέτως, χρειαζόμαστε περισσότερους κανονισμούς πολιτικών διαφημίσεων που κοιτάνε μπροστά (πολύ δύσκολο). Οι απαιτήσεις διαφάνειας των διαφημίσεων είναι μία εξέλιξη αλλά δεν είναι αρκετό. Το internet παρέχει εντελώς νέες δυνατότητες και οι νομοθέτες πρέπει να σκεφτούν πέρα από το σήμερα για να διασφαλίσουν ένα ισότιμο παιχνίδι.

Μία τελική σημείωση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία λόγου. Αυτό έχει να κάνει με την επί πληρωμής διάδοση. Και το να πληρώνεις για να αυξήσεις τη διάδοση ενός πολιτικού μηνύματος έχει σημαντικές επιπτώσεις που οι σημερινές υποδομές της δημοκρατίας μπορεί να μην είναι έτοιμες να χειριστούν. Αξίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να δούμε το θέμα.