Εργαζόμενοι Facebook: Η ελευθερία λόγου και ο επί πληρωμή λόγος δεν είναι το ίδιο πράγμα

Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Zuckerberg
01 Νοεμβρίου 2019 11:25
Εργαζόμενοι Facebook: Η ελευθερία λόγου και ο επί πληρωμή λόγος δεν είναι το ίδιο πράγμα

Ο Mark Zuckerberg θεωρεί πως το Facebook δε θα πρέπει να λογοκρίνει πολιτικούς, ακόμα κι αν οι πολιτικές διαφημίσεις τους αναφέρουν ψευδείς ισχυρισμούς. Φαίνεται όμως πως οι εργαζόμενοι του Facebook δεν έχουν την ίδια άποψη και με μία επιστολή διαμαρτυρίας προς τον CEO του Facebook αντιτίθενται στην απόφαση της εταιρίας.

Οι υπάλληλοι του Facebook ήταν από τους πιο “σιωπηλούς” στην tech βιομηχανία σχετικά με δημόσια θέματα, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε Google, Microsoft, Amazon κλπ. Ωστόσο με την επιστολή τους την οποία δημοσίευσαν στους New York Times λένε πως το Facebook είναι μεν ένα μέρος ελεύθερης έκφρασης, αλλά ανησυχούν πως αυτή η πολιτική θα αναιρέσει όλη τη δουλειά που έχει γίνει από το 2016 στη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση.

Η ελευθερία λόγου και ο επί πληρωμή λόγος δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι τωρινές μας πολιτικές του fact checking για ανθρώπους με πολιτικό αξίωμα ή για υποψήφιους για αυτές τις θέσεις, είναι μία απειλή για το τι εστί Facebook.

Ενιστάμεθα εντόνως σε αυτήν την πολιτική όπως είναι τώρα. Δεν προστατεύει φωνές αλλά αντίθετα επιτρέπει στους πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως όπλο στοχεύοντας ανθρώπους που πιστεύουν πως το περιεχόμενο που αναρτάται από πολιτικές φιγούρες είναι άξιο εμπιστοσύνης.

Θεωρούν πως η πολιτική αυτή θα αυξήσει το επίπεδο δυσπιστίας στην πλατφόρμα και θα στείλει το μήνυμα πως το Facebook δεν έχει πρόβλημα να επωφελείται από σκόπιμη παραπληροφόρηση, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξει ανεπανόρθωτα όλη τη δουλειά που έχει γίνει για τη διασφάλιση τίμιων εκλογών το 2020.

Η επιστολή βρήκε τη στήριξη των Δημοκρατικών. Σε μία ακρόαση στο Κογκρέσο η Αντιπρόσωπος Alexandria Ocasio-Cortez ρώτησε τον Zuckerberg:

Θα μπορούσα να βάλω διαφημίσεις που στοχεύουν τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές λέγοντας πως υπερψήφισαν τη Green New Deal (μία συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία είναι αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι);

Για να απαντήσει αμήχανα ο Zuckerberg:

Δε γνωρίζω την απάντηση σε αυτό τώρα αμέσως. Νομίζω.. ίσως;

Το Facebook απάντησε στην επιστολή των εργαζομένων λέγοντας πως εκτιμά την άποψή τους αλλά δε θα αλλάξει την πολιτική του.

Η κουλτούρα του Facebook έχει χτιστεί με ανοιχτό πνεύμα, οπότε εκτιμούμε τους εργαζομένους μας που εκφράζουν τις σκέψεις τους σε αυτό το σημαντικό θέμα. Παραμένουμε δεσμευμένοι να μη λογοκρίνουμε τον πολιτικό λόγο και θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε επιπρόσθετα βήματα για να φέρουμε αυξημένη διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις.