Η Google επιβεβαιώνει πως πέτυχε την κβαντική υπεροχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η IBM συνεχίζει να την αμφισβητεί
24 Οκτωβρίου 2019 11:01
Η Google επιβεβαιώνει πως πέτυχε την κβαντική υπεροχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φήμη περί επίτευξης κβαντικής υπεροχής από την Google επιβεβαιώνεται με δήλωση της ίδιας της εταιρίας, η οποία κάνει λόγο για μία καινοτομία η οποία μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας των υπολογιστών. Στο paper που δημοσίευσε στο Nature περιγράφει με λεπτομέρειες πώς κατάφεραν με το κβαντικό υπολογιστή γνωστό ως Sycamore, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από διεργασίες μέσα σε 200 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που η ίδια εργασία θα έπαιρνε στον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου 10.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, οι κβαντικοί υπολογιστές κάνουν τη μετάβαση από ένα θέμα έρευνας σε μία τεχνολογία η οποία ξεκλειδώνει νέες υπολογιστικές δυνατότητες. Είμαστε μόλις ένα δημιουργικό αλγόριθμο μακριά από πολύτιμες βραχυπρόθεσμες εφαρμογές. Μία τέτοια συσκευή υπόσχεται έναν αριθμό πολύτιμων εφαρμογών. Για παράδειγμα μπορούμε να οραματιστούμε τους κβαντικούς υπολογιστές να βοηθούν στη σχεδίαση νέων υλικών – ελαφριές μπαταρίες για τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, νέους καταλύτες οι οποίοι θα παράγουν λίπασμα πιο αποτελεσματικά (μία διαδικασία που σήμερα παράγει πάνω από το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα) και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Το να πετύχουμε τις απαραίτητες υπολογιστικές δυνατότητες απαιτεί ακόμα χρόνια σκληρής εργασίας στο μηχανολογικό και επιστημονικό τομέα. Αλλά τώρα βλέπουμε ξεκάθαρα το δρόμο και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε.

Η IBM από την πλευρά της συνεχίζει να θεωρεί πως το paper είναι λανθασμένο, επειδή η Google υπερεκτίμησε τη δυσκολία της εργασίας και το χρόνο που θα χρειαζόταν ένας κλασσικός υπολογιστής για να την ολοκληρώσει. Θεωρεί πως ένας υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν μόλις 2.5 μέρες και θα την ολοκλήρωνε πιο αποτελεσματικά από τον Sycamore, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάποια επίδειξη των ισχυρισμών της.