Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος αποκλειστικά από γυναίκες

Και ο Trump νόμιζε πως ήταν ο πρώτος περίπατος από γυναίκα στην ιστορία
19 Οκτωβρίου 2019 10:19
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος αποκλειστικά από γυναίκες

Η NASA έγραψε ιστορία με τον πρώτο διαστημικό περίπατο αποκλειστικά με γυναικεία ομάδα, καθώς κάθε περίπατος γυναίκας έως τώρα συνοδευόταν και από έναν άντρα συνάδελφο. Οι Christina Koch και Jessica Meir παρέμειναν 6.5 ώρες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να αντικαταστήσουν κάποιες παλιές μπαταρίες με καινούριες ιόντων λιθίου.

Ο πρώτος περίπατος με γυναικεία ομάδα ήταν προγραμματισμένος για τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο υπήρξε πρόβλημα με τις στολές. Η medium μεγέθους στολή της Koch δεν είχε πρόβλημα, ωστόσο αυτή της Anne McClain ήταν large μεγέθους και η NASA δεν ήθελε να το ρισκάρει μιας και ο διαστημικός περίπατος είναι από τις πιο επικίνδυνες εργασίες που πραγματοποιούν οι αστροναύτες και έτσι την αντικατέστησε με τον άντρα συνάδελφό της, Nick Hague. Να σημειωθεί πως υπήρχε και δεύτερη medium στολή στον ISS, ωστόσο δεν ήταν έτοιμη για την αποστολή αφού οι διαστημικές στολές χρειάζονται έως και 12 ώρες για να συναρμολογηθούν. Ρισκάροντας να χαθεί το χρονικό “παράθυρο” της αποστολής, η NASA αποφάσισε να αλλάξει αστροναύτες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump άφησε το στίγμα του σε αυτήν την ιστορική στιγμή και μιλώντας ζωντανά με τις δύο αστροναύτες τη στιγμή που αυτές βρισκόντουσαν στο κενό του διαστήματος, θεώρησε πως ήταν η πρώτη φορά που γυναίκα πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο, δήλωση την οποία διόρθωσε η Meir.

Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα βρίσκεται έξω από το διαστημικό σταθμό. – Donald Trump

 

Δε θέλουμε να πάρουμε πολλά εύσημα επειδή έχουν υπάρξει πολλές ακόμα γυναίκες που έκαναν ένα διαστημικό περίπατο. Αυτή είναι η πρώτη φορά  που δύο γυναίκες πραγματοποίησαν περίπατο ταυτόχρονα. – Jessica Meir

Έως τώρα, 227 άνθρωποι έχουν βρεθεί στο κενό του διαστήματος, εκτός διαστημικού σκάφους πραγματοποιώντας κάποιου είδους περίπατο ή εργασία. Από αυτούς μόνο οι 15 είναι γυναίκες. Η Svetlana Savitskaya ήταν η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο το 1984, 20 χρόνια μετά τον πρώτο άντρα κοσμοναύτη, Alexei Leonov.