Ο Zuckerberg υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση και τα...ψέμματα των πολιτικών

Το Facebook δε θα λογοκρίνει πολιτικούς
18 Οκτωβρίου 2019 10:21
Ο Zuckerberg υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση και τα...ψέμματα των πολιτικών

Από το βήμα του Πανεπιστημίου του Georgetown, ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης. Τελευταία το Facebook δέχεται πυρά επειδή επιτρέπει σε πολιτικούς να ανεβάζουν posts που περιέχουν αναληθή γεγονότα και παραπλανούν τον κόσμο. Ο Zuckerberg ξεκαθάρισε πως το Facebook θα συνεχίσει να τους αφήνει να ανεβάζουν τέτοια posts ακόμα κι αν είναι ψέμματα.

Δε νομίζω πως είναι σωστό για μια ιδιωτική εταιρία να λογοκρίνει τους πολιτικούς.

Ο Zuckerberg ήθελε να συσπειρώσει τους χρήστες γύρω από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος περί ελευθερίας έκφρασης, καθώς αυτή η ελευθερία απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναγνώρισε πως το Facebook επωφελείται από την παραπληροφόρηση, αλλά τόνισε πως δεν είναι αυτός ο λόγος που η εταιρία αποφάσισε να αφήσει παραπλανητικά posts στην πλατφόρμα της.

Δεδομένης της ευαισθησίας γύρω από τις πολιτικές διαφημίσεις, προβληματίστηκα για το αν θα πρέπει να σταματήσουμε να τις επιτρέπουμε στο σύνολό τους. Από επιχειρηματική πλευρά, η αντιπαράθεση σίγουρα δεν αξίζει αυτό το μικρό κομμάτι της επιχείρησής μας που αποτελούν. Αλλά οι πολιτικές διαφημίσεις είναι σημαντικό κομμάτι έκφρασης – ειδικά για τοπικούς υποψήφιους, διεκδικητές και γκρουπ τα οποία δε θα αποσπούσαν την προσοχή των media με διαφορετικό τρόπο.

Ο Zuckerberg αναφέρθηκε και στην πολέμιο του Facebook, την Elizabeth Warren των Δημοκρατικών η οποία αποκαλεί το Facebook ως μία “μηχανή παραπληροφόρησης για χάρη του κέρδους”. Θεωρεί πως η σύγκρουσή του με  την Warren είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης.

Δε νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ζουν σε ένα κόσμο όπου μπορείς να αναρτάς πράγματα τα οποία οι εταιρίες τεχνολογίας κρίνουν πως είναι 100% αλήθεια. Πιστεύω πως πρέπει να συνταχθούμε στο μέρος της ευρύτερης έκφρασης.