Η Βενεζουέλα θέλει να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις μέσω Bitcoin

Η κεντρική τράπεζα στρέφεται στα κρυπτονομίσματα ενώ τα αποθέματά της εξαντλούνται
30 Σεπτεμβρίου 2019 10:00
Η Βενεζουέλα θέλει να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις μέσω Bitcoin

Η Βενεζουέλα βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό διεθνείς οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν εξαντλήσει την οικονομία της και τα αποθεματικά της. Σε μια προσπάθεια παράκαμψης αυτών των κυρώσεων είχε ανακοινώσει το Petro, το νέο ψηφιακό κρατικό νόμισμα, ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό. Τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας ερευνά την πιθανότητα να αποκτήσει Bitcoins για να βοηθήσει την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petroleos de Venezuela SA.

Η εταιρία θεωρείται πως διαθέτει μία τεράστια ποσότητα από Bitcoin και Ethereum και μεταφέροντας τα κρυπτονομίσματα στην κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές της και να παρακάμψει τον οικονομικό αποκλεισμό. Με τη σειρά της η κεντρική τράπεζα θέλει να αντισταθμίσει τα κρατικά αποθέματα τα οποία έχουν επί χρόνια πτωτική πορεία.

Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα την έχουν αποκλείσει από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προκαλώντας μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις σε χώρα και αναγκάζοντάς την να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να κυκλοφορεί χρήμα. Άγνωστο παραμένει πώς η PDVSA απέκτησε Bitcoin και Ethereum ή πόσα διαθέτει, αλλά ο παραγωγός πετρελαίου δυσκολευόταν να πληρωθεί από πελάτες μέσω παραδοσιακών οικονομικών καναλιών, λόγω της διστακτικότητας των τραπεζών να συνεργαστούν με μία οντότητα η οποία είναι υπό κυρώσεις. Η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων εξαφανίζει την ανάγκη για κάποιον ενδιάμεσο – όπως η τράπεζα – και οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν απευθείας μεταξύ πελάτη – πωλητή.