Η Amazon προωθεί τη δική της νομοθεσία για την αναγνώριση προσώπου στους νομοθέτες

Αντιδρούν ακτιβιστικές οργανώσεις ιδιωτικότητας
26 Σεπτεμβρίου 2019 13:17
Η Amazon προωθεί τη δική της νομοθεσία για την αναγνώριση προσώπου στους νομοθέτες

Η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές φορές ξεπερνά τις γνώσεις των νομοθετών δημιουργώντας πρόβλημα στην ενσωμάτωσή της υπό ένα νομικό πλαίσιο. Η Amazon αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ονόματι Amazon Rekognition. Τώρα, ο Jeff Bezos ανακοίνωσε πως η Amazon θα συντάξει το δικό της νομοσχέδιο βάσει του πώς πιστεύει πως πρέπει να συνταχθεί η ομοσπονδιακή νομοθεσία και θα το προωθήσει στους νομοθέτες για να υιοθετήσουν όσο περισσότερα κομμάτια από αυτό μπορούν.

Η ομάδα μας δημόσιας πολιτικής εργάζεται πάνω σε νόμους αναγνώρισης προσώπου. Είναι πολύ λογικό να ρυθμιστεί αυτός ο τομέας. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα όταν κάτι έχει πολύ θετικές χρήσεις και δε θες να το φρενάρεις. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η προοπτική κατάχρησης αυτής της τεχνολογίας, οπότε θες ρύθμιση. Είναι κλασσική διπλή χρήση τεχνολογίας.

Ο Bezos δεν πρόσφερε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την προτεινόμενη νομοθεσία. To Rekognition λογισμικό της Amazon επιτρέπει την ταυτοποίηση φωτογραφιών και videos από πρόσωπα ανθρώπων που βρίσκονται σε άλλες databases - όπως εγκληματιών - και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Εκατοντάδες υπάλληλοι της Amazon και ακτιβιστές αστικών ελευθεριών διαμαρτύρονται για τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ ένα test του ACLU βρήκε πως 28 μέλη του Κογκρέσου - στην πλειοψηφία τους έγχρωμοι - είχαν λανθασμένα ταυτοποιηθεί ως εγκληματίες.

Ένας τεχνολογικός κολοσσός λοιπόν προτείνει ουσιαστικά στους νομοθέτες ποιο νόμοι πρέπει να θεσπιστούν για τη χρήση της δικής του τεχνολογίας, με όλη τη δύναμη επιρροής που διαθέτει μια εταιρία σαν την Amazon. Την ίδια στιγμή, αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ όπως το San Francisco και το Oakland, έχουν απαγορεύσει τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου από κυβερνητικές υπηρεσίες και αστυνομία.

Είναι ένα θετικό σημάδι πως η Amazon αναγνωρίζει επιτέλους τους κινδύνους της αναγνώρισης προσώπου. Αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο. Μόλις οι εταιρίες αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος ζητά πιο αυστηρές προστασίες ιδιωτικότητας, δρουν άμεσα και προωθούν αδύναμους κανόνες οι οποίοι δε θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα του καταναλωτή. Πόλεις σε όλη τη χώρα ψηφίζουν την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου, ενώ η Amazon προωθεί την τεχνολογία παρακολούθησής της πιο βαθιά στις κοινότητες. – Jacob Snow, Δικηγόρος ACLU