Το iOS 13.1 θα μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις των iPhone XS, XS Max και XR

Throttling στον επεξεργαστή
24 Σεπτεμβρίου 2019 11:28
Το iOS 13.1 θα μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις των iPhone XS, XS Max και XR

Πριν δύο χρόνια αποδείχθηκε πως η Apple μείωνε μυστικά τις επιδόσεις των επεξεργαστών των παλαιότερων iPhone. Η εταιρία αναγκάστηκε να απολογηθεί για το γεγονός πως το κράτησε κρυφό και ισχυρίστηκε πως το έκανε για να βοηθήσει στη χρήση των παλαιότερων συσκευών, αφού η μείωση των επιδόσεων της μπαταρίας οδηγούσε σε απροσδόκητο κλείσιμο της συσκευής. Η πρακτική αυτή όμως παραμένει ως έχει, με την Apple να υπόσχεται τότε πως οι νεότερες συσκευές θα ενσωματώνουν hardware και software που θα μειώνει τις επιπτώσεις του throttling.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο υποστήριξης της Apple, το iOS 13.1 το οποίο καταφθάνει σήμερα, θα φέρει πιο έξυπνη διαχείριση από την προηγούμενη τεχνολογία. Θα φέρει μεν μείωση επιδόσεων του επεξεργαστή στα iPhone 11, 11Pro, 11 Pro Max, XS, XS Max και XR, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως θα συμβεί αμέσως. Το χαρακτηριστικό θα παρακολουθεί τις επιδόσεις του iPhone σας και αν εντοπίσει πρόβλημα, θα ενεργοποιήσει το throttling στον επεξεργαστή.

Αυτό το χαρακτηριστικό ενεργοποιείται μόνο όταν εντοπίζεται για πρώτη φορά κάποιο απροσδόκητο κλείσιμο της συσκευής, με μία μπαταρία η οποία έχει χάσει τη δυνατότητά της να προσφέρει τη μέγιστη στιγμιαία ενέργεια.

Η Apple τονίζει επίσης πως τα νεότερα μοντέλα έχουν ανεπτυγμένο hardware και software το οποίο θα μειώσει τις επιπτώσεις της διαχείρισης επιδόσεων και θα κάνει οποιαδήποτε μείωσή τους λιγότερο αισθητή. Αν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση της μπαταρίας σας, μπορείτε να επιλέξετε Settings > Battery > Battery Health και να ελέγξετε το Maximum Capacity. Αν ο αριθμός αυτός είναι κάτω από 80%, πολύ πιθανό η συσκευή σας να περιορίζει τις επιδόσεις του επεξεργαστή. Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε το throttle, μπορείτε να επιλέξετε το “disable” στο Peak Performance Capabilty.

Όλες οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι αναλώσιμες και έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής – κάποια στιγμή η χωρητικότητά τους και η επιδόσεις τους φθίνουν και πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό το χαρακτηριστικό διαχείρισης επιδόσεων είναι μόνο για το iPhone και δεν εφαρμόζεται σε άλλο Apple προϊόν. Ξεκινώντας με το iOS 12.1, τα iPhone 8, 8 Plus και iPhone X διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό. Τα iPhone XS, XS Max και XR θα το περιλαμβάνουν ξεκινώντας με το iOS 13.1.