Τελικά τα smartphones δεν κάνουν τους millennials να αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους

Επιστημονικό journal αναγκάζεται σε σπάνια διόρθωση
22 Σεπτεμβρίου 2019 10:50
Τελικά τα smartphones δεν κάνουν τους millennials να αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους

Πριν λίγους μήνες υπήρξε μία έρευνα σε έγκριτο επιστημονικό μέσο η οποία υποστήριζε πως η χρήση των smartphones προκαλούσε κακή στάση του σώματος με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας οστέινης προεξοχής στη βάση του κρανίου, ενώ συναντάται κυρίως σε millennials. Φαίνεται όμως πως το άρθρο ήταν γεμάτο ανακρίβειες, αναγκάζοντας το Scientific Reports να εκδώσει μία διόρθωση, μία σπάνια και ασυνήθιστη κίνηση τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους συντάκτες του μέσου.

Η διόρθωση αλλάζει σημαντικά κομμάτια της έρευνας, όπως τη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και άλλα. Οποιαδήποτε αναφορά σε smartphones και tablets αφαιρέθηκε, ενώ τονίζεται πως δε βρέθηκε καμία απόδειξη σύνδεσης του “κέρατου” με τη χρήση συσκευών με οθόνη. Επιπλέον, έγινε πλέον ξεκάθαρο πως ένας από τους συγγραφείς του paper προσφέρει υπηρεσίες αντιμετώπισης κακής στάσης του κεφαλιού ως χειροπρακτικός, έχοντας έτσι άμεσο όφελος από τα αποτελέσματα της έρευνας όπως τα παρουσίασε.

Το Scientific Reports είναι ένα τεράστιο journal ανοιχτής πρόσβασης που ανήκει στο Nature Research. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των άρθρων που δημοσιεύει, οι συντάκτες του -αν και σπάνια- έχει χρειαστεί και στο παρελθόν να προβούν σε διορθώσεις μετά τη δημοσίευση.