Επιστήμονες ανακάλυψαν τα γονίδια που κάνουν κάποιους αριστερόχειρες

Οι αριστερόχειρες έχουν καλύτερες λεκτικές ικανότητες
16 Σεπτεμβρίου 2019 10:39
Επιστήμονες ανακάλυψαν τα γονίδια που κάνουν κάποιους αριστερόχειρες

Οι αριστερόχειρες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, ωστόσο ο λόγος που κάνει κάποιον δεξιόχειρα ή αριστερόχειρα παρέμενε έως τώρα άγνωστος. Μία μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί παλαιότερα σε δίδυμα, υποδείκνυε πως τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, ωστόσο δεν υπήρξαν αποδείξεις στη συγκεκριμένη έρευνα. Τώρα, έρχονται επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για να αναγνωρίσουν για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα γονίδια που κάνουν κάποιους αριστερόχειρες.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Brain, δείχνει πως αυτά τα γονίδια όχι μόνο ορίζουν ποιο χέρι θα είναι κυρίαρχο, αλλά αλλάζουν και τη δομή του εγκεφάλου, με τους αριστερόχειρες να εμφανίζουν καλύτερες λεκτικές ικανότητες από τους δεξιόχειρες, πάντα σε ποσοστιαία σύγκριση. Οι ερευνητές απομόνωσαν τέσσερις γενετικές δομές του DNA οι οποίες συνδέονται με το αν κάποιος θα είναι αριστερόχειρας και τρεις από αυτές τις δομές συνδέονται με πρωτεΐνες οι οποίες επηρεάζουν τη δομή του εγκεφάλου και την ανάπτυξή του.

Αυτό αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας για το μέλλον, όπου οι αριστερόχειρες έχουν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τις λεκτικές δεξιότητες, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως αυτές οι διαφορές εντοπίστηκαν μόνο ως μέσος όρος σε μία πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων και δεν είναι όλοι οι αριστερόχειρες το ίδιο. – Akira Wiberg, ερευνητής

Το δείγμα της μελέτης ήταν DNA αρχεία 400.000 Βρετανών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 38.332 αριστερόχειρες.