Drones για την παρακολούθηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Πριν αυτό χαθεί από την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή
15 Σεπτεμβρίου 2019 11:56
Drones για την παρακολούθηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Harvard χρησιμοποιούν drones για να καταλάβουν καλύτερα το οικοσύστημα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Κάθε φυτό εκπέμπει μία μοναδική χημική υπογραφή, τις λεγόμενες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), οι οποίες μπορούν να αλλάξουν όταν το φυτό απειλείται από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ξηρασία ή πλημμύρες. Τα drones συλλέγουν δείγματα αυτών των χημικών ουσιών σε διαφορετικά ύψη και σε συγκεκριμένα σημεία, δίνοντας στους ερευνητές μία καλύτερη κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στο οικοσύστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα drones είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά τα οποία μπορούν να αντέξουν τις θερμοκρασίες και την υγρασία της ζούγκλας. Έως τώρα, οι παρατηρήσεις αυτές γινόντουσαν από μερικούς μόνο πύργους οι οποίοι βρισκόντουσαν σε ένα μόνο τύπο οικοσυστήματος και έτσι τα δεδομένα δεν ήταν αντιπροσωπευτικά του συνόλου του δάσους, αφού οι ερευνητές υπέθεταν πως και διπλανές βιόσφαιρες είχαν τις ίδιες εκπομπές VOC.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science και αποδεικνύει πως διαφορετικά οικοσυστήματα έχουν διαφορετικές υπογραφές VOC. Σειρά έχει η έρευνα περισσότερων οικοσυστημάτων και συγκεκριμένα πλημμυρισμένες κοιλάδες δίπλα σε ποταμούς.

Η έρευνα αποκαλύπτει πόσα λίγα ξέραμε για την ανομοιογένεια του δάσους. Οι τεχνολογίες των drones μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τις εκπομπές VOC σε διαφορετικά αλλά κοντινά οικοσυστήματα, με σκοπό να τα εντάξουμε καλύτερα στις προσομοιώσεις των μοντέλων μας για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα. - Scot Martin, καθηγητής στο Harvard University