Κι όμως γίνεται να παραχθεί φως από το απόλυτο σκοτάδι

Ερευνητές μετατρέπουν το κρύο του διαστήματος σε ενέργεια
14 Σεπτεμβρίου 2019 11:53
Κι όμως γίνεται να παραχθεί φως από το απόλυτο σκοτάδι

Ο αγώνας εύρεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δε σταματά ποτέ, με εταιρίες να αναζητούν και άλλους τρόπους παραγωγής πέρα από τους κλασσικούς της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής. Επιστήμονες του UCLA ανακοίνωσαν μέσω ενός paper που δημοσίευσαν την Πέμπτη, πως κατάφεραν να παράξουν ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει μία LED λάμπα, από το κρύο του διαστήματος, με μία συσκευή που κοστίζει μόλις $30.

Η συσκευή βασίζεται σε μία θερμοηλεκτρική γεννήτρια η οποία μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό από τη διαφορά θερμοκρασίας δύο πλευρών, όπου η μία πλευρά κοιτάει το έδαφος και η άλλη το νυχτερινό ουρανό. Δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη καθώς είναι γνωστή ως επαγωγική ψύξη, ωστόσο οι ερευνητές του UCLA αποφάσισαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα και να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον της Γης ως πηγή θερμότητας και το κρύο του διαστήματος για ψύξη. Η κάτω πλάκα απορροφά τη ζέστη του αέρα γύρω της ενώ η πάνω πλάκα η οποία έχει ένα αλουμινένιο δίσκο βαμμένο μαύρο, λειτουργεί ως πομπός  που ακτινοβολεί θερμότητα στο διάστημα μέσω της ατμόσφαιρας της Γης, ψύχοντας την πλάκα σε θερμοκρασία μικρότερη από τον περιβάλλοντα χώρο.

Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό είναι ένα πείραμα που θα μπορούσε να κάνει ένας μαθητής λυκείου και μάλλον θα το κάνουν στο μέλλον. Η απλότητα του εγχειρήματος είναι αυτό που εκπλήσσει. Το μεγάλο μειονέκτημα με αυτό και θα ήθελα να το δηλώσω πρώτα-πρώτα, είναι πως η ποσότητα ενέργειας που παράγουμε είναι πολύ μικρή. – Aaswath Raman, ερευνητής UCLA