Οι καλλιτέχνες είναι οι μεγάλοι χαμένοι των streaming υπηρεσιών

Τη στιγμή που αυτό αποτελεί το 80% της μουσικής βιομηχανίας
08 Σεπτεμβρίου 2019 11:04
Οι καλλιτέχνες είναι οι μεγάλοι χαμένοι των streaming υπηρεσιών

Σύμφωνα με την RIAA, το streaming αποτελεί πλέον το 80% όλων των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Με υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Music και άλλες, η υιοθέτηση του streaming από τους χρήστες αυξάνεται σταθερά. Παρόλα αυτά τα εκπληκτικά νούμερα, στην τσέπη των καλλιτεχνών φτάνει μόνο ένα μικρό μερίδιο των κερδών.

Το Spotify για παράδειγμα πληρώνει έξι με οχτώ δέκατα του cent ανά stream ($0.006 με $0.0084). Ποσό το οποίο μοιράζονται οι κάτοχοι των δικαιωμάτων, οι δισκογραφικές, οι παραγωγοί και τελικά ο καλλιτέχνης που συνήθως παίρνει το μικρότερο ποσοστό. Για παράδειγμα το “Shake It Off” της Taylor Swift το οποίο είχε 64.3 εκατομμύρια streams απέδωσε $280.000 με $390.000. Ένα εκατομμύριο streams στο Spotify αποδίδει περίπου $7.000, ενώ στο Pandora $1.650 και το ένα εκατομμύριο streams είναι νούμερο που αρκετοί μουσικοί δε θα δουν ούτε σε χρόνια.

Το μερίδιο των καλλιτεχνών τελικά είναι πολύ μικρότερο από αυτό των φυσικών πωλήσεων ή ακόμα και των ψηφιακών downloads και έτσι η πλειοψηφία αυτών αναγκάζονται σε περιοδείες και παραστάσεις για να διατηρούν ένα σταθερό εισόδημα.