Υποβρύχιες φάρμες ενέργειας και πόσιμου νερού

Ενέργεια από την αέναη κίνηση των κυμάτων
18 Μαρτίου 2015 08:25
Υποβρύχιες φάρμες ενέργειας και πόσιμου νερού

Σε μια Αυστραλιανή ναυτική βάση, έχει δημιουργηθεί μια υποβρύχια φάρμα η οποία παράγει συνεχώς ενέργεια και πόσιμο νερό, χωρίς καμία εκπομπή ρύπων. Υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πρώτου σταθμού ταυτόχρονης παραγωγής πράσινης ενέργειας και πόσιμου νερού είναι η Carnegie Wave Energy Limited.

Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης για μία βιώσιμη λύση παραγωγής ενέργειας από τα κύματα, γνωστό και ως Perth Project. Η Carnegie εγκατέστησε 3 αυτόνομες γεννήτριες CETO 5 των 240kW έκαστος, στο Garden Island στη δυτική Αυστραλία. Οι CETO 5 είναι πολύ διαφορετικές από τις συμβατικές γεννήτριες κυμμάτων. Βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, προστατευόμενες από καταιγίδες και έντονα φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα δε χαλάει την ομορφιά της ακτής. Μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό και νερό υψηλής πίεσης, το οποίο όταν μεταφερθεί στη στεριά, μπορεί να γίνει πόσιμο με ένα εργοστάσιο αντίστροφής όσμωσης.

Η ενέργεια από τα κύματα είχε αργήσει να έρθει και να ανταγωνιστεί την ηλιακή και την αιολική. Με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και πόσιμου νερού, αυτή η τεχνολογία έχει αρκετό μέλλον μπροστά της και η εταιρία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μεγαλύτερη έκδοση του 1MW, τη CETO 6, το 2016.

Tags: