Ένα "πικρό" διαζύγιο οδήγησε στην πρώτη παρανομία στο διάστημα

Αν αποδειχθεί θέτει ερωτήματα σχετικά με τους νόμους στο διάστημα
26 Αυγούστου 2019 10:28
Ένα "πικρό" διαζύγιο οδήγησε στην πρώτη παρανομία στο διάστημα

Η Summer Worden, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η Anne McClain, αστροναύτης της NASA, περνούν ένα δύσκολο διαζύγιο την τελευταία χρονιά. Τώρα όμως τα προσωπικά τους γίνονται γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Τύπου, αφού η δεύτερη κατηγορείται πως διέπραξε μία παρανομία ενώ βρισκόταν στο διάστημα, ένα ατιμωτικό ορόσημο το οποίο η NASA σίγουρα δε θέλει να πανηγυρίσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο λοιπόν, η Worden παρατήρησε πως παρόλο που ζούσε χώρια από την McClain τον τελευταίο χρόνο, η McClain γνώριζε για τις προσωπικές της δραστηριότητες. Όπως αντιλήφθηκε αργότερα, η McClain φέρεται να είχε πρόσβαση στον ακόμα κοινό τραπεζικό λογαριασμό τους ενώ βρισκόταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, διαπράττοντας κλοπή ταυτότητας και παράνομη πρόσβαση σε ιδιωτικά οικονομικά αρχεία. Η McClain παραδέχτηκε πως είχε πρόσβαση στο λογαριασμό, αλλά δήλωσε πως αυτό είναι κάτι που έκανε πάντα κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, με τη γνώση και την άδεια της Worden.

Αν τελικά η McClain βρεθεί ένοχη, θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη παρανομία στο διάστημα. Αυτό είναι κάτι που θεωρείται αναμενόμενο όσο ο άνθρωπος επεκτείνει την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά λίγοι το περίμεναν τόσο γρήγορα και σίγουρα όχι από μία αστροναύτη της NASA.

Το θέμα θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με το χειρισμό εγκλημάτων στο διάστημα. Θα δώσει η NASA πρόσβαση στο απόρρητο δίκτυό της σε δικηγόρους ως μέρος της δικαστικής διαδικασίας; Στο συγκεκριμένο περιστατικό χρησιμοποιήθηκε το δίκτυο της NASA για να πληγεί ένας Αμερικανός πολίτης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που διαπραχθεί ένα έγκλημα αποκλειστικά στο διάστημα και εμπλέκει διαφορετικών εθνικοτήτων άτομα;