Μικροπλαστικά: Από τις Άλπεις μέχρι την Αρκτική

Είναι πλέον αερομεταφερόμενα και πάνε παντού
16 Αυγούστου 2019 09:44
Μικροπλαστικά: Από τις Άλπεις μέχρι την Αρκτική

Τα μικροπλαστικά ρυπαίνουν εδώ και χρόνια τους υδροφόρους ορίζοντες, τις θάλασσες και τους ωκεανούς και έχουμε πλέον αρχίσει να τα βρίσκουμε και στο τραπέζι μας σε ψάρια και αλάτι. Υπάρχουν σε τέτοια ποσότητα στον πλανήτη μας που πλέον τα βρίσκουμε και στις απομακρυσμένες περιοχές της παγωμένης Αρκτικής! Επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν δείγματα πάγου από την Αρκτική, τις Ελβετικές Άλπεις και συγκεκριμένες περιοχές της Γερμανίας.

Ανακάλυψαν λοιπόν συγκεντρώσεις μικροπλαστικών ακόμα και στην Αρκτική, οι οποίες αν και ήταν αρκετά χαμηλότερες από τις συγκεντρώσεις σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, δεν παύουν να υπάρχουν. Κατά μέσο όρο, τα δείγματα πάγων περιείχαν 1760 σωματίδια μικροπλαστικών ανά λίτρο, ενώ τα δείγματα από την Ευρώπη είχαν εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις.

Μιας και η Αρκτική είναι από τις πιο απομακρυσμένες και λιγότερο κατοικημένες περιοχές στον κόσμο, οι ερευνητές ανησυχούν πως τα μικροπλαστικά βρέθηκαν εκεί διανύοντας τεράστιες αποστάσεις από αστικές περιοχές με τη βοήθεια του ανέμου και των βροχών. Τα μικροπλαστικά έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και εντοπίζονται πλέον σε ανθρώπινα περιττώματα ή ακόμα και σε πνεύμονες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της έκθεσης σε πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου δεν έχει ακόμα διερευνηθεί διεξοδικά, ενώ λίγα στοιχεία έχουμε και για την επίδρασή του στα ζώα.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών που ανιχνεύθηκαν σε δείγματα χιονιού από την ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι την Αρκτική, υποδεικνύουν σημαντική αέρια ρύπανση και υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για έρευνα στις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και στα ζώα, επικεντρωμένη στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά. – Κατάληξη του paper που μπορείτε να βρείτε εδώ