Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι τόσο πράσινα όσο νομίζετε

Καλύτερα ποδήλατο αν σέβεστε το περιβάλλον
11 Αυγούστου 2019 09:00
Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι τόσο πράσινα όσο νομίζετε

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν κατακτήσει το κέντρο κάθε μεγάλης πόλης στον δυτικό κόσμο καθώς κάνουν τις μεταφορές εύκολες, γρήγορες και φθηνές. Οι εταιρίες ηλεκτρικών πατινιών προωθούν και το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα προϊόντα τους, σε σχέση τουλάχιστον με τα αυτοκίνητα ή τα συμβατικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Μία νέα μελέτη όμως έρχεται να κλονίσει αυτόν τον ισχυρισμό, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από αυτό που πιθανώς να νομίζατε.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα υλικά κατασκευής των e-scooters, αλλά και στη συλλογή αυτών. Βρήκαν λοιπόν πως ενώ μεν τα ηλεκτρικά πατίνια χρησιμοποιούσαν πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού για να φορτίσουν, αυτό που κατανάλωνε πολλούς πόρους ήταν η παραγωγή τους και κυρίως το σασί, η μπαταρία και τα λάστιχα. Επιπλέον, τα οχήματα που κυκλοφορούν διαρκώς για τη συλλογή και επανατοποθέτηση των πατινιών παράγουν σημαντικούς ρύπους. Τα συμπεράσματα της έρευνας όμως δεν περιορίστηκαν σε ενεργούς παράγοντες αλλά έλαβαν υπόψη και τους παθητικούς.

Συγκεκριμένα βρήκαν πως άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν με ηλεκτρικά πατίνια θα επέλεγαν άλλους τρόπους μεταφοράς αν αυτά δεν ήταν διαθέσιμα. Από το σύνολο των ερωτηθέντων σχεδόν οι μισοί θα επέλεγαν το ποδήλατο, ενώ το αυτοκίνητο θα ήταν η επιλογή λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου. Η έρευνα καταλήγει στο ότι δεν είναι τα ίδια τα e-scooters που κάνουν κακό στο περιβάλλον, αλλά η υποδομή που τα περιβάλλει.