Η Σελήνη είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από όσο πιστεύαμε

Νέα στοιχεία 50 χρόνια μετά την πρώτη προσελήνωση
01 Αυγούστου 2019 11:02
Η Σελήνη είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από όσο πιστεύαμε

Ακριβώς 50 χρόνια μετά την ιστορική για την ανθρωπότητα προσελήνωση στις 21 Ιουλίου του 1969, έρχονται νέες πληροφορίες στην επιφάνεια για το φεγγάρι της Γης. Επιστήμονες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν μοντέρνες γεωχημικές αναλύσεις στα δείγματα που έφεραν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν πως η Σελήνη μας είναι τελικά γηραιότερη από όσο πιστεύαμε. 

Τα δεδομένα στα όσα γνωρίζαμε άλλαξαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με επικεφαλής των Dr. Maxwell Thiemens. 

Η δημοσίευση της έρευνάς τους έγινε στο περιοδικό Nature Geosciense, εκεί όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το φεγγάρι μας άρχισε να σχηματίζεται 50 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος και όχι μετά από 150 εκατομμύρια χρόνια, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Επομένως, η ηλικία της Σελήνης υπολογίζεται στα 4.51 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος.   

Οι επιστήμονες, χάρη φυσικά στην πρόοδο της τεχνολογίας, οδηγήθηκαν στα νέα τους συμπεράσματα επειδή μέτρησαν τα χαρακτηριστικά τριών σπάνιων στοιχείων: άφνιο, ουράνιο και βολφράμιο. Αυτά τα τρία στοιχεία λειτούργησαν σαν ένα κοσμικό ρολόι επειδή είναι ραδιενεργά και διασπώνται σε άλλα στοιχεία με προβλέψιμους ρυθμούς. 

Tags: