Τίτλοι τέλους για το LEMUR ρομπότ της NASA

Αποτέλεσε τη βάση για πολλά διαστημικά projects
13 Ιουλίου 2019 10:14
Τίτλοι τέλους για το LEMUR ρομπότ της NASA

Τα ρομπότ είναι ο μοναδικός τρόπος να εξερευνούμε άλλα ουράνια σώματα όταν δεν μπορούμε να πάμε οι ίδιοι εκεί, με τα landers και τα rovers να στέλνουν διαρκώς μετρήσεις και φωτογραφίες. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα ακόμα να σκαρφαλώνουν απότομους γκρεμούς ή να φτάνουν σε δυσπρόσιτα μέρη. Για αυτό το λόγο, οι μηχανικοί του Jet Propulsion Laboratory της NASA ανέπτυξαν το LEMUR.

Μετά από χρόνια δοκιμών και βελτιώσεων, η τελική έκδοση του LEMUR (Limbed Excursion Mechanical Utility Robot) ολοκλήρωσε την τελευταία δοκιμή του, επιβιώνοντας στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Εκεί, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σχεδίασε τη δική του διαδρομή και χρησιμοποίησε τα εκατοντάδες μικροσκοπικά αγκίστρια που είναι ενσωματωμένα στα 16 δάχτυλά του για να σκαρφαλώσει έναν γκρεμό. Στη διαδρομή, επιστημονικά όργανα ανίχνευαν τους βράχους για απολιθώματα. Το LEMUR σκαρφάλωσε και έφτασε στο στόχο του, βρίσκοντας απολιθωμένη άλγη η οποία είχε παραμείνει εκεί από τότε που η περιοχή είχε θάλασσα, περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το project του LEMUR μπορεί να τελείωσε, έδωσε όμως ζωή σε διάφορα άλλα ρομπότ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές. Το Ice Worm του JPL δημιουργήθηκε βασισμένο στα άκρα του LEMUR και θα σκαρφαλώσει τους παγωμένους γκρεμούς του Εγκέλαδου, ενώ το Underwater Gripper θα χρησιμεύσει για υποθαλάσσια εξερεύνηση. Ακόμα και το ελικόπτερο της αποστολής Mars 2020 διαθέτει ένα μηχανισμό βασισμένο στα πόδια του LEMUR για να κρέμεται από πλαγιές.

Tags: