Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητα και δεν κάνουν ούτε ένα χιλιόμετρο με αυτά

Η σύγχρονη πραγματικότητα συναντά την εφευρετικότητα των χρηστών
06 Ιουλίου 2019 10:34
Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητα και δεν κάνουν ούτε ένα χιλιόμετρο με αυτά

Οι υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αυτοκινήτων ή ride-sharing είναι σχετικά νέο φαινόμενο και σκοπός τους είναι συνήθως μία μετακίνηση του χρήστη μεταξύ δύο σημείων. Ωστόσο στην Ιαπωνία, δύο κορυφαίες εταιρίες αυτού του είδους, η Orix και η Times 24, με εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο. Αρκετές φορές λοιπόν πελάτες νοίκιαζαν τα οχήματά τους αλλά δεν τα οδηγούσαν, με πολλές καταγραφές του χιλιομετρητή να εμφανίζονται μηδενικές. Για να μάθουν τι συμβαίνει διεξήγαγαν έρευνες οι οποίες προς έκπληξή τους αποκάλυψαν τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και της εφευρετικότητας των χρηστών.

Πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν πως χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως μέρος για να πάρουν έναν υπνάκο ή να το χρησιμοποιήσουν ως χώρο εργασίας. Άλλοι αποθήκευαν ψώνια και προσωπικά αντικείμενα επειδή οι κοντινοί χώροι αποθήκευσης ήταν γεμάτοι. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούσε τα αυτοκίνητα για να φορτίσει τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Νοίκιασα το αυτοκίνητο για να φάω ένα συσκευασμένο γεύμα που αγόρασα από ένα μπακάλικο, επειδή δεν έβρισκα πουθενά να κάτσω για να φάω. – 31χρονος υπάλληλος εταιρίας

 

Συνήθως το μόνο μέρος που μπορώ να πάρω έναν υπνάκο όταν επισκέπτομαι τους πελάτες μου στα internet café είναι μπροστά από το σταθμό, αλλά νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο για να κοιμηθώ κοστίζει μόλις λίγα εκατοντάδες γιεν (λίγα ευρώ), σχεδόν το ίδιο με το να περάσω το χρόνο μου στο internet café.

Να σημειώσουμε πως οι ride-sharing υπηρεσίες στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, πολύ περισσότερο από τον δυτικό κόσμο. Οι χρήστες μπορούν να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο για λίγες ώρες ή για ολόκληρη μέρα μέσω του κινητού τους και το κόστος είναι περίπου 3 ευρώ για ένα μισάωρο. Σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό των μεγάλων αστικών κέντρων και την έλλειψη προσωπικού χώρου, οι Ιάπωνες φαίνεται πως βρίσκουν τρόπους προσαρμογής στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Tags: