Το πρώτο κοινό στρατιωτικό δίκτυο εγκαινιάζουν Γερμανία και Ολλανδία

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στον ηλεκτρονικό πόλεμο
02 Ιουλίου 2019 11:46
Το πρώτο κοινό στρατιωτικό δίκτυο εγκαινιάζουν Γερμανία και Ολλανδία

Τη σύναψη συνεργασίας για τη δημιουργία του πρώτου κοινού στρατιωτικού δικτού, υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη Γερμανία και Ολλανδία, στο πλαίσιο των συναντήσεων των υπουργών Άμυνας των χωρών του NATO.

Πρόκειται για την πρώτη του είδους συνεργασία μεταξύ των χωρών, η οποία θα επιτρέπει στους δύο στρατούς να επικοινωνούν μεταξύ τους σε επιχειρήσεις, αλλά και να βελτιώσουν τις τεχνολογίες τους.

Το TEN (Tactical Edge Networking) όπως ονομάζεται θα αποτελέσει αρχικά τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του γερμανικού στρατού ξηράς (D-LBO) και του ολλανδικού στρατιωτικού προγράμματος επικοινωνιών "FOXTROT". 

Αυτή η ενοποίηση θα επιτρέψει στα στρατεύματα να χρησιμοποιούν από κοινού υπολογιστές, ασυρμάτους, smartphones και tablets, ενώ ιδανικά θα υπάρξει βελτίωση στην ταχύτητα ανάπτυξης τεχνολογιών και προτύπων που θα ενισχύουν τις άμυνες στον κυβερνοπόλεμο. 

Η ανάπτυξη του TEN θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ ούτως ώστε να εξοπλιστούν χιλιάδες στρατιώτες και οχήματα με τον συμβατό εξοπλισμό. 

Το μεγαλόπνοο σχέδιο θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ να έχουν κοινά στρατιωτικά δίκτυα, ούτως ώστε να αναπτυχθούν βελτιωμένες γέφυρες στρατιωτικής συνεργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.