Το Curiosity της NASA βρίσκει ασυνήθιστες εκπομπές μεθανίου στον Άρη

Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη αυξάνεται
23 Ιουνίου 2019 11:15
Το Curiosity της NASA βρίσκει ασυνήθιστες εκπομπές μεθανίου στον Άρη

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το Curiosity rover της NASA εντόπισε “εκπληκτικά υψηλά” επίπεδα μεθανίου στον Άρη. Οι ποσότητες που εντόπισε είναι μόλις 21ppm, αλλά είναι τρεις φορές υψηλότερα από μία στιγμιαία αύξηση που είχε εντοπίσει το 2013. Η ανακάλυψη μάλιστα ήταν αρκετά σημαντική για να σταματήσει η προγραμματισμένη δραστηριότητα του Curiosity, ώστε να παρθούν περισσότερα δεδομένα.

Η παραγωγή μεθανίου μπορεί να  προέρχεται από γεωθερμικές αντιδράσεις, με θύλακες μεθανίου στο υπέδαφος να βρίσκουν επιτέλους διέξοδο στην επιφάνεια. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να παράγεται από μικροβιακή ζωή, πιθανώς στο υπέδαφος. Όπως και να έχει όμως, η λογική λέει πως το μεθάνιο πρέπει να απελευθερώθηκε σχετικά πρόσφατα, μιας και η ηλιακή ακτινοβολία θα είχε προκαλέσει χημικές αντιδράσεις που θα είχαν διασπάσει τα μόρια του μέσα σε λίγους αιώνες.

Για να διατηρήσουμε την επιστημονική ακεραιότητα, η επιστημονική ομάδα του project θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα πριν να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα. – Εκπρόσωπος NASA