Οι ΗΠΑ μόλυναν με malware το ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας

Κλιμακώνεται ο κυβερνοπόλεμος
16 Ιουνίου 2019 09:37
Οι ΗΠΑ μόλυναν με malware το ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας

Σύμφωνα με τους New York Times, η Cyber Command των ΗΠΑ, το στρατιωτικό τμήμα κυβερνοπολέμου, έχει παραβιάσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας και έχει τοποθετήσει malware. Άγνωστα παραμένουν η έκταση της παραβίασης και οι ικανότητες του malware. Οι επίσημες πηγές που επικαλούνται οι NYT, δηλώνουν πως η κίνηση αυτή αποτελεί προειδοποίηση προς τη Ρωσία πως οι ΗΠΑ είναι ικανές και πρόθυμες να επιχειρήσουν πιο επιθετικά στον κυβερνοχώρο για να αποτρέψουν πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.

Οι Αμερικάνοι ψάχνουν τρόπο πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας από το 2012 και σημείωσαν σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες, διατηρώντας μία “διαρκή παρουσία” στις υποδομές της Ρωσίας και στέλνοντας “πιθανώς καταστρεπτικό malware στα ρωσικά συστήματα σε βάθος και με επιθετικότητα που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ξανά στο παρελθόν”.

Και ενώ αυτοί που κατηγορούσαν τις ΗΠΑ πως δεν έκανε αρκετά για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας τώρα εμφανίζονται ικανοποιημένοι και πιστεύουν πως αυτή η κίνηση θα φέρει την ισορροπία μεταξύ των υπερδυνάμεων, είναι πολλοί που πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα φέρει επιπλέον ψηφιακή επιθετικότητα από τη Ρωσία, κλιμακώνοντας την κατάσταση.